i centrala Stockholm kostar lägenheterna 8 procent mindre än för tre månader sedan. Foto: MostPhotos/ Mitt i

Priserna på lägenheter ner 10 procent i Stockholm

Trenden håller i sig: priserna på bostadsrätter och villor fortsätter nedåt.

  • Publicerad 08:53, 12 aug 2022

Enligt den senaste sammanställningen från Svensk mäklarstatistik är det priset på bostadsrätter i Stockstockholm som tagit mest stryk under den senaste tre-månadersperioden.

– Sommaren är normalt en svag månad på bostadsmarknaden men Stockholmsområdet sticker ändå ut med -10% sett till de senaste 3 månaderna, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Priset för en lägenhet i centrala Stockholm ligger dock fortfarande på över 99 000 per kvadratmeter i snitt. Samma siffra för Stor-Stockholm är 57 041 kronor.

Villapriserna är dock, sett ur ett ett-årsperspektiv, stillastående efter att ha skjutit i höjden under pandemin.

Köpare i förarsätet

Branschens analys av läget är att det nu är köparna som sitter med bästa handen.

– Ett bra råd till den som ska ge sig ut på marknaden är att låta det långsiktiga behovet styra, att sälja innan köp och att ha tät kontakt med både fastighetsmäklare och bank under hela processen, säger Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet.

Centrala Stockholm klarar sig bäst

I centrala Stokholm har priserna sjunkit 8 procent de senaste tre månaderna men ser man prisutvecklingen ur ett längre perspektiv har faktiskt priserna gått upp 1 procent.

I Storstockholm har priserna sjukit med 10 procent de senaste tre månaderna och gått ner 2 procent de senaste tolv månaderna

Villorna i Stockholm har sjunkit i pris med 2 procent de senaste tre månaderna. Sett över hela året ligger utvecklingen på plus minus noll.

Källa: Svensk mäklarstatistik

Visa merVisa mindre