I Haninge kommun har priserna på bostadsrätter sjunkit med 5,2 procent de senaste tre månaderna, enligt färska siffror får Svensk mäklarstatistik. Enligt samma statistik har villapriserna sjunkit med 7 procent samma tidsperiod.

På Tuvvägen i Handen välkomnar mäklaren Carina Odelstad till visning av en tvårummare på 65 kvadratmeter. På Mäklarhuset, där hon jobbar, har man inte märkt av prisfallet så mycket än, menar hon. Däremot har de aldrig haft så många bostäder ute till försäljning som nu.

– Man vill sälja så fort som möjligt då man är orolig att priserna ska sjukna ännu mer.

Hon tycker dock att det är viktigt att poängtera att priserna steg kraftigt 2021 och trots prisfallet är nivåerna ännu inte nere på samma nivåer som innan.

Krävs fler visningar

Enligt henne är den största skillnaden att det krävs fler visningar nu innan en bostad är såld jämfört med för bara några månader sedan.

– Förut kunde både visning och kontraktsskrivning ske inom loppet av en vecka. Nu tar kan det ta två upp till sex veckor innan ett kontrakt är påskrivet.

En huvudorsak till prisfallet är inflationen och de höjda boräntorna. I våras aviserade Riksbanken en höjning av styrräntan för att försöka bromsa inflationen. Efter det har styrräntan höjts två gånger vilket påverkar boräntan.

"Bära eller brista"

Nathalie Treard, 35, är en av kvällens intressenter. Hon bodde tidigare i en mindre tvåa på samma gata där hon trivdes bra, men kände att hon behövde något större. För tre månader valde hon att sälja sin lägenhet innan hon köpt en ny.

– För mig var det en trygghet att sälja först så jag kunde vara säker på att jag fick den såld och vet hur mycket jag har att röra mig med.

Hon tror att inflationen och räntorna kommer öka framöver, men hon känner sig ändå rätt trygg inför framtiden.

– Det kanske inte är det bästa att köpa lägenhet nu, men man kan ju inte sluta leva. Det får bära eller brista helt enkelt, säger hon.

Lockar fler hyresgäster

Sofia Branting på mäklarföretaget MOHV i Haninge har lagt märke till att nya personer söker sig till bostadsmarknaden nu när priserna sjunkit. 

– Fler som bor i hyresrätt ser nu läget att komma in på marknaden.

Däremot menar hon att sifferstatistiken ibland kan vara missvisande, då vissa försäljningar kan gå bättre, medan andra kan gå sämre.

– Vissa försäljningar har gått ner mer än fem procenten medan andra inte har gått ner någonting.

Och fortsätter:

– Vissa områden har stått sig bättre, exempelvis Vega, där vi knappt märkt av prisfallet.

Hur ser du på framtiden?

– Jag tror det kommer plana ut. Jag tror inte på något större prisfall i Haninge. Med tanke på att priserna gick upp så mycket under pandemin så får man fortfarande mer än var man hade fått om man sålde 2019 eller i början av 2020, säger hon.