Fina puckar. Anna Kälvebrand med deras vitmögelost Älvsala vit. Foto: Pekka Pääkkö

Prisat ostmakeri laddar för sommaren

Rindös eget ostmakeri drivs sedan nio år tillbaka av två Värmdöbor. I höstas utsågs deras blåmögelost Rindö ädel till bäst i Sverige.

  • Publicerad 16:38, 27 apr 2021

Den som ska till eller från färjeläget vid Oxdjupet, på Rindösidan, har svårt att missa skylten – Ostmakeriet på Rindö. Det har funnits på samma plats sedan 2012 och drivs av två Värmdöbor, Jocke och Anna Kälvebrand.

I december förra året vann de guld i Svenska mästerskapen i mathantverk, kategori blåmögelost med sin Rindö ädel.

– Det är verkligen roligt. Jag har jobbat så länge på att få till den perfekta smaken, och till slut lyckades vi, säger Anna, medan hon rör runt i en stor balja med ostmassa.

Lagras i fästningen

Andra ostar som prisats genom åren är deras cheddar Oscar Fredrik, vitmögelosten Älvsala vit och Ostmakeriets Eldost. Den senare grillar eller steker man.

Deras cheddar lagras i cirka nio månader i Oscar Fredriksborgs fästning på Rindö.

– Nu har vi skaffat ett kylrum där också så att vi kan tillverka osten året runt. Tidigare var det svårt, eftersom det blev för varmt under sommarhalvåret. Det ska vara runt tolv grader.

De har i dag tio olika ostar i sortimentet och från och med i år även egen glass.

– Det var Elin, som jobbar hos oss, som frågade om vi inte kunde börja tillverka och sälja glass också. Självklart sa jag ja! Det är superkul, säger Anna.  

När Mitt i är där är hela frysen inne i butiken fylld till brädden med glass i olika smaker.

– Så här i början vill man ju testa allting, så det kan hända att det har gått lite överstyr, skrattar Elin.

Anna och Elin håller igång tillverkning av fem-sex ostar samtidigt, som är i olika stadier i mognadsprocessen.

– Jag måste alltid ha koll på klockan. Inte många vet hur mycket arbete det är med att tillverka ost, de ska vändas och pressas och kollas till hela tiden, säger Anna och fortsätter:

– Det går aldrig att stressa fram en ost, och det är också det som är skönt med det här jobbet. Det får ta sin tid.

Hantverk. Anna Kälvebrand jobbar med det som ska bli deras populära cheddarost Oscar Fredrik. "Det är den jobbigaste osten att göra rent fysiskt, men också roligast" säger hon. Foto: Pekka Pääkkö

Ostskötsel. Anna och Elin vänder på vitmögelosten Älvsala vit så att den mognar rätt och vitmöglet kan börja "blomstra", förklarar Anna. Foto: Pekka Pääkkö

Tillverkar fem ton per år

Mjölken de använder till ostarna hämtar de på en familjeägd gård i Norrtälje.

– Det är mitt sätt att bidra till svenskt lantbruk och bra djurhållning. Jag vill förädla mjölken och brinner för hantverket, säger Anna.

Varför det blev just ost för den före detta floristen från Värmdö, och varför just Rindö, har att göra med en kompis som tyckte att hon skulle börja syssla med något slags mathantverk. Kanske ost?

– Jag började googla och insåg att det är det här jag ska göra. Så jag gick lite kurser och här är jag nu, skrattar Anna.

Hon letade först efter lokal i Värmdö men hittade ingen, i samma veva blev den före detta maskinverkstaden på Rindö ledig.

Sedan dess har volymen ökat från en tillverkning på cirka ett ton ost per år till fem ton. Deras kunder är allt från de som vill unna sig något extra till de som kommer och köper hela block med ost. Men även restauranger och några mindre butiker.

Värmdö finns med i namnen på två av ostarna, Älvsala vit och Älvsala svart – Älvsala är det område på Värmdölandet där Anna och hennes familj bor.

– Jag kom på det en tidig morgon när det låg som en vit dimma över ängen. Det påminner om den där tunna hinna som blir på en lagom mogen vitmögelost, så det blev Älvsala vit.

Prisbelönt. Blåmögelosten Rindö ädel har korats till bäst i Sverige. "Den fick 19,5 poäng av totalt 20, så nästan perfekt" säger Anna. Foto: Pekka Pääkkö

Kretslopp. Vassle som separeras från ostmassan sparas och används till biobränsletillverkning. Foto: Pekka Pääkkö

Hantverk. "När ostmassan blir lite flakig, nästan som kycklingkött i konsistensen, då är den klar" säger Anna om det som ska bli en cheddar. Foto: Pekka Pääkkö

Till fikat. Ostkakorna är också populära. Foto: Pekka Pääkkö

Ostmakeriet

Försäljning av egna ostar, glass och annat mathantverk, ett litet kafé utomhus.

Ligger på Östra Kasernvägen 7 på Rindö.

Har öppet fredagar och lördagar 12-17, juni-augusti varje dag.

Tips från Anna: "Låt osten ligga framme minst en timme innan servering. Smaken kommer fram när den får bli rumstempererad".

Visa merVisa mindre