Jubileumsdekoration. ”Vissa dagar känns det som det gått väldigt fort, och vissa dagar som det varit hela mitt liv, säger Anna Kälvebrand. Foto: Stefan Källstigen

Prisad ostmakare på Rindö fyller tio

Kan man inte så kan man lära sig. Så tänkte Anna Kälvebrand och startade Ostmakeriet på Rindö tillsammans med maken Jocke. Nu firar det lilla mejeriet tioårsjubileum.

  • Publicerad 11:52, 11 apr 2022

Jag gillade ost och tyckte det verkade spännande.

Jubilerar. Nu har Anna Kälvebrand och maken Jocke drivit Ostmakeriet i tio år. Foto: Stefan Källstigen

– Jag visste att jag ville ha ett hantverk och en kompis tyckte att jag skulle satsa på mathantverk - ost, berättar Anna Kälvebrand.

Det var lite mer än tio år sedan. Anna hade jobbat som florist och ville byta yrkesbana.

– Jag gillade ost och tyckte det verkade spännande, men kunde inte så mycket.

Sedan dess har mycket hänt. Ostmakeriet på Rindö har mer än fördubblat sin produktion och flera av Annas ostar har vunnit priser. Men i början var det mycket hårt arbete berättar hon.

Pluggade mathantverk

Mejeriet som varit en maskinhall ägd av försvaret renoverade hon och maken på mindre än ett halvår.

Mot alla råd lånade hon på huset för att starta verksamheten. Anna gick en mathantverkskurs på Eldrimner i Jämtland, Jürss mejerikurs i Flen och pluggade på Komvux. Samtidigt gjorde hon firmans första hemsida, skapade loggan och försökte googla till sig så mycket kunskap hon kunde.

– Jag fattar inte att jag orkade, säger hon.

Viktigt fika

Första tiden gick företaget runt på kaféverksamheten avslöjar hon. De första ostarna blev inte riktigt som hon tänkt sig.

– Men folk köpte och kom tillbaka. Det är ett hantverk man lär sig.

Glassig. Elin Lindqvist är glassmakare, men kan en del om ost också. Foto: Stefan Källstigen

Ystat. Anna Kälvebrand hade inte gjort en enda ost när hon startade. Foto: Stefan Källstigen

Svalkande. Elin Lindqvists goda vasslesorbet. Foto: Stefan Källstigen

Intervjun avbryts kort när maken Jocke, som till vardags kör mjölk, kommer in och levererar några glödlampor till 10-årsjubileet.

Inne i mejeriet jobbar Elin Lindqvist med sin prisvinnande vasslesorbet. Hon har jobbat på Ostmakeriet i tre år.

– Det tog flera månader att ta fram sorbeten. Jag fick prova mig fram. Det måste till exempel vara en exakt mängd socker, säger hon.

Mozzarellans gåta

Nästa utmaning som Anna Kälvebrand hoppas får klar till sommaren är en egen mozzarellaost på komjölk - ”fior di latte”.

– Det är den svåraste osten att göra. Det har blivit många misslyckanden, säger hon.

– Jag vet hur man gör, men jag har inte knäckt hantverket bakom.

Ostmakeriets prisbelönta ostar

Oscar Fredrik. Cheddar som lagras i Oskar Fredriksborg. Bronsmedalj i SM i Mathantverk och i Ostfestivalens tävling.

Älvsala vit. Brieliknande ost. Bronsmedalj på Ostfestivalen.

Rindö ädel. Blåmögelost. Guldmedaljör SM i mathantverk.

Ostmakeriets eldost. Finns i olika smaker som vunnit silver i SM i Mathantverk respektive brons på Ostfestivalen.

Dessutom har mejeriets vasslesorbet vunnit första pris i tävlingen Ät! Stockholm anordnad av bland andra Region Stockholm.

Visa merVisa mindre