Lastkajen bakom biblioteket på Aniaraplatsen är halvt belamrad av papperspåsar fyllda med böcker.

Mari-Ann Westberg och Ofelia Graah-Hagelbäck lassar in påsarna i Mari-Anns husbil ”Kulan” och så bär det av i det rullande biblioteket, med destination Tegelhagens skola.

– Vi har uppmanats att tänka kreativt på hur vi ska nå ut nu i coronatider. Då tänkte jag att vi kanske kan använda ”Kulan”, säger Mari-Ann.

"Den är kulig och den rullar"

Husbilen är hennes egen, hon köpte den för en och en halv månad sedan.

– Den är som en egen lekstuga, och nu kan jag inte vara utan den. Jag döpte den till ”Kulan” för att den är kulig och för att den rullar – i alla fall än så länge.

En stund senare parkerar hon ”Kulan” utanför Tegelhagens skola och Ofelia går in för att hämta klass 4B.

– För ett par veckor sedan hade jag ett digitalt boksamtal med klassen, och nu kommer vi med böckerna som vi pratade om. Det var deras idé att ha boksamtal via nätet, jag måste ge dem kredd för det, säger Ofelia.

Covidsäkra pepparkakor

Snart samlas eleverna i 4B utanför Kulan. Mari-Ann och Ofelia bjuder på pepparkakor, coronasäkert serverade med en liten tesked, och barnen får kolla in bibblans maskot Orlando som senare under dagen ska placeras ut någonstans i kommunen för att förhoppnings gästspela i olika hushåll i Sollentuna de närmaste veckorna.

Och så får eleverna göra en insats och kånka bokpåsar från ”Kulan” och in i skolan. Ofelia har plockat ihop böckerna de pratade om på boksamtalet plus en hel del andra som passar för åldersgruppen.

– Och så har vi med böcker som man kan låna utan att ens registrera, det är bara att lämna in dem på bibblan eller i en bokholk när man har läst dem, säger Mari-Ann.

Fler skolbesök väntar

Klass 4B tackar för sig efter en stund och försvinner lika snabbt som de dök upp. Mari-Ann och Ofelia kan konstatera att det första skolbesöket med ”Kulan” blev lyckat.

– Ja, jätteroligt. Nu ska vi åka vidare till Rådan och de kommande dagarna har vi flera andra skolor som redan har bokat besök av ”Kulan”. Jag tycker att det här är otroligt påhittigt av Mari-Ann. Jag är så imponerad av mina kollegor i vanliga fall, men ännu mer nu under pandemin. Alla kommer på nya lösningar – och förverkligar dem också! säger Ofelia.