Kyligt. Det väntas det vara i Edsviken på söndag när uppemot 100 deltagare kastar sig i för att vara med på premiären av ett nytt swimrunlopp. Foto: Christer Schapiro

Premiär för swimruntävling med jaktstart i Edsviken

Söndagen den 19 september är det dags för EX21 Fall Edition, en helt ny swimruntävling som avgörs i och kring Edsviken. Arrangören Nicholas Roman utlovar en riktig utmaning på totalt 23 kilometer. Och vill du inte pröva dina egna vingar så är du välkommen att komma och heja.

  • Publicerad 07:20, 18 sep 2021

Det kommer att vara kallt i vattnet och banan är tuff.

– Ja, det är en häftig sport att se på, och det finns flera ställen utmed banan som är särskilt bra för publik, säger Sollentunabon Nicholas Roman.

Han pekar i första hand ut tre perfekta publikplatser: Uppe på Falkberget (i Sollentuna), vid Ulriksdals slott (i Solna) där de tävlande simmar förbi bara en meter från kajkanten vid slottet, och Sätra äng (i Danderyd) där deltagarna kommer att simma förbi två gånger.

14 olika simningar

Totalt handlar det om 18 kilometer löpning i tuff terräng och längs grusvägar runt Edsviken i Sollentuna, Solna och Danderyd, och 5 kilometer simning i Edsviken fördelat på 14 simningar på mellan 20 och 650 meter vardera.

– Det kommer att vara kallt i vattnet och banan är tuff, men förhoppningsvis blir det en häftig upplevelse, säger Nicholas Roman.

Från början skulle loppet haft premiär i våras, men det fick ställas in på grund av pandemin och ersattes av ARK Supersprint, ett mindre lopp för ett fåtal inbjudna elitatleter.

På söndag kan loppet genomföras, anpassat till rådande restriktioner, och nu är det inte bara för eliten.

– Vi har plats för 150 tävlande, eller 75 lag. Men så många blir det nog inte, vi blir glada om vi får 100 deltagare. Sitter det några swimrunners där hemma så är det bara att hänga på, det går att anmäla sig ända fram till lördag eftermiddag, säger Nicholas Roman.

Snabbast går ut sis

Längs banan finns flera extra spännande inslag, exempelvis ”Falcon Mountain Base Jump" som är ett sex meter högt klipphopp från Falkberget rakt ner i Edsviken inför den avslutande 650 meter långa simningen. De som inte vill hoppa erbjuds "Chicken Line", med en 75 meter längre simrunda i stället för hopp.

Start och mål är uppe vid Stallbacken på Edsvik. Och apropå starten: EX21 kör med ett helt nytt inslag – jaktstart – för att maxa upplevelsen för tävlande och för publik.

– Alla lagen kommer att vara seedade och starta med jämna mellanrum. De förväntat snabbaste lagen startar sist och får börja jakten på alla framför, säger Nicholas Roman.

Första start klockan 13 på söndag

EX21 Fall Edition är en ny swimruntävling som har premiär på söndag, den 19 september, med första jaktstart klockan 13.00.

Banan består av 18 kilometer löpning och totalt 5 kilometer simning i Edsviken, med start och mål uppe i Edsvik.

I år finns plats för max 150 deltagare, eller 75 lag då man som regel tävlar tillsammans i par i swimrun.

Framöver är tanken att loppet ska avgöras både på våren och på hösten varje år, så att alla som vill kan mäta sin form på exakt samma bana under likadana förutsättningar två gånger om året.

På hemsidan www.exswimrun.se finns information och anmälan med mera.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Corona: Ökad smittspridning för tredje veckan i rad

Nyheter 53 nya fall konstaterades i vecka 41 53 nya smittade av corona konstaterades i Sollentuna under vecka 41, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Det innebär ökad smittspridning i kommunen för tredje veckan i rad, även om den...torsdag 21/10 16:15

Jämn rysare när politiker sa nej till att sälja skolbyggnad

Nyheter Styrande majoriteten var splittrad i frågan Det var ovisst in i det sista och omröstningen blev jämn när kommunstyrelsen i förra veckan sa nej till försäljningen av fastigheten i Rotebro där förskolan Kokalite ligger.torsdag 21/10 6:20