En kväll i mars fick polisen ett samtal från Stockholms universitet. Några studenter hade fattat misstankar mot två män som satt på den tysta avdelningen på biblioteket.

 – Jag och (...) började hyscha honom. Vi bad dem vara tysta. De sket i det och fortsatte snacka högt, berättar en student i förhör.

Brottet mot etiketten var inte det enda som gjorde att studenten senare beskrev de två männen som ”malplacerade”.

Under männens samtal hörde studenterna även prasslet av sedlar.

– Det jag reagerade på innan jag gick fram och sa till dem var att de räknade sedlar. De räknade ”10,20,30...”, det var stora summor, säger den student som ringde polisen.

Det var på Stockholms universitet som det hela utspelade sig.

Det var på Stockholms universitet som det hela utspelade sig.

När patrullerna kom hade männen – 26 och 27 år gamla – lämnat biblioteket, men tack vare signalement kunde polisen gripa dem inom ett par minuter.

I en av ryggsäckarna som de kastade ifrån sig när de försökte springa ifrån polisen fanns drygt 1,3 kilo kokain och 89 gram cannabis. I den andra ryggsäcken hittade polisen en vakuumförpackare, 22 plastpåsar med röd zip, ett playstation och fyra badtofflor från ett spa i Stockholms skärgård.

Nekar till brott

Förutom innehav av en mindre mängd cannabis nekar de båda männen helt till brott.

26-åringen säger i förhör att han inte visste att det låg påsar med kokain i hans ryggsäck och uppger att han vid tillfället trodde att den innehöll träningskläder. Han uppger också att det inte är han som skickat meddelanden om narkotikaförsäljning från hans telefon.

Sammanlagt hade de två männen drygt 1300 gram kokain. Den största påsen innehöll 1032 gram.

Sammanlagt hade de två männen drygt 1300 gram kokain. Den största påsen innehöll 1032 gram.

Polisens förundersökning

I samband med gripandet upptäckte polisen att 27-åringen hyrde en lägenhet på Professorsslingan, nära universitetet, som även 26-åringen hade nycklar till.

27-åringen säger dock i förhör att han inte vet något om de narkotikabesudlade påsarna eller kvittot på en våg som polisen hittade i bostaden.

Dömdes till fängelse

Stockholms tingsrätt menar att det är ställt utom rimligt tvivel att de båda männen gjort sig skyldiga till grovt narkotikabrott och hänvisar till bland annat chattkonversationer, teknisk bevisning i form av fingeravtryck, dna-spår och den stora mängd narkotika som fanns i en av männens ryggsäckar.

26-åringen har dömts till fängelse i fem år och fyra månader. 27-åringen – som även har dömts för flera fall av ofredande, olaga hot och överträdelse av kontaktförbud – fick påföljden fängelse i fem år och sex månader.

26-åringen har accepterat domslutet, men 27-åringen har överklagat, uppger deras respektive advokater för Mitt i.