Färgstarkt. Ulrika Schaeder, intendent för Gustavsbergssamlingen på porslinsmuseet och Marianne Jarnhed, vice vd för Villeroy & Boch Gustavsberg. Foto: Pekka Pääkkö

Porslinsmuseet öppnar igen - med toastolar från 50-talet

Saknar du 50-talets färgglada toastolar? Då har du tur. När porslinsmuseet slår upp portarna igen efter fyra år finns en hel vägg med gammalt badrumsporslin.

  • Publicerad 16:10, 30 apr 2021

Efter att ha varit stängt för allmänheten sedan 2017, med undantag för en kort period förra sommaren, har nu Gustavsbergs porslinsmuseum öppnat igen. Och det är i helt ny skrud, med nya utställningar.

– De nya utställningarna berättar Gustavsbergs porslinsfabriks historia, om föremålen som skapades, om människorna som var verksamma där och om den roll i samhället som fabriken kom att spela, säger Ulrika Schaeder, intendent på Gustavsbergs porslinsmuseum.

Där finns allt från konstgods och prakturnor till välkända serviser, med mera. Under vintern har utställningen utökats med ytterligare 750 föremål, i 22 nya glasmontrar, berättar hon.

Retrovägg med toaletter

Ett helt nytt inslag i museet är badrumsväggen. Det är en vägg full av toalettstolar, handfat och annan badrumsinredning i gammal stil, daterade 1940-1980. Sanitetsporslinet började tillverkas i Gustavsberg 1939.

– Vi hittade det här i ett av våra förråd när vi skulle flytta och tänkte, vad ska vi göra med det? Efter några samtal med museet var det klart, säger Marianne Jarnhed, vice vd för Villeroy och Boch Gustavsberg AB, som tillverkar Gustavsbergs sanitetsporslin.

Det hela ledde till ett nytt samarbete mellan museet och fabriken. Allting har nu skänkts till museet där det har blivit en permanent utställning.

– Här kan det visas upp och samtidigt sättas i ett historiskt sammanhang, det känns jättebra, säger Marianne Jarnhed.

För sanitetsporslinet hade faktiskt en hel del gemensamt med hushållsporslinet som tillverkades under samma period, alltså det som var till för kök och hem i övrigt, förklarar Ulrika Schaeder. Hon visar ett exempel, en servis i klarblått som ser nästan identiskt ut i färg och material som ett av handfaten på väggen.

– Badrummet var ju en del av hemmet och visar dåtidens trender, vad man ville ha vid den här tiden. Därför kan man se att stilarna hängde ihop.  

Museiföremål. Marianne Jarnhed, vice vd för Villeroy & Boch Gustavsberg, är glad att kunna visa upp sanitetsporslin som legat "bortglömt" i ett förråd under många år. Foto: Pekka Pääkkö

Retro. Modell 315 är från 1930-talet. Den blir Sveriges mest tillverkade toalettstol. De första är vita, på 1950-talet säljs de i gult, blått, grönt, svart och pasteller. På 1970-talet är kastanjebrun populär. Foto: Pekka Pääkkö

Fint badrum är status

Vid den här tiden började badrumsporslin att tillverkas mer till den breda massan, enligt Ulrika, och allt fler hade plötsligt råd att ha ett fint badrum. De nya materialen som kom, porslin och emalj, var också lättare att hålla rent, så det blev mer hygieniskt, tillägger hon.

Det här med färgerna på badrumsporslinet tror Ulrika kan hänga ihop med dåtidens fascination av Amerika, med filmer och rock ’n roll.

Samtidigt är mycket lika i dag jämfört med då.

– Fortfarande är badrummet en viktig plats där vi tillbringar mycket tid, för avkoppling och att göra sig fin. Det har inte ändrats så mycket, säger Marianne Jarnhed.

– Och fortfarande kan det betraktas som status att ha ett fint badrum. Det visar på välstånd, att man har råd, säger Ulrika Schaeder.

I dag ses äldre badrumsporslin av det här slaget som ett stycke kultur- och industrihistoria, värdefullt och svårt att få tag i, förklarar de.

– Många badrum har renoverats både två och tre gånger sedan den här inredningen var standard och då rivs det ut och slängs. Därför finns nästan inget kvar i dag, säger Marianne Jarnhed.

Museet har fler badrumsdelar i lager så föremålen på väggen kommer att bytas ut emellanåt.

Lisa Larson skapar fortfarande nytt

Tillbakablick. Marianne Jarnhed, vice vd för Villeroy & Boch Gustavsberg, visar upp dåtidens badrumstrender. Foto: Pekka Pääkkö

Toalett a la 2021. Villeroy & Boch Gustavsberg AB har inrett de nya toaletterna på museet, inspirerade av Stig Lindbergs mönster Domino. Foto: Pekka Pääkkö

Filmvisning. I utställningen visas en film på repeat med bilder från dåtidens badrumsrutiner. Foto: Pekka Pääkkö

Gustavsbergs porslinsmuseum

Vad: Nedslag bland föremål och människor från 170 års porslinstillverkning, år 1825-1993. Samlingen, med över 45 000 föremål, skänktes av Gustavsbergs porslinsfabriks tidigare ägare, KF, till staten år 2000 och förvaltas av Nationalmuseum. Just nu visas även en Lisa Larson-utställning fram till 12 september.

Var: Odelbergs väg 5, Gustavsbergs hamn

När: Öppet fre-sön 11-16 fram till 23 maj, därefter öppet alla dagar utom måndag.

Museet har varit stängt sedan 2017 pga renovering och pandemi. Det drivs sedan 2018 av Nationalmuseum.

Visa merVisa mindre