Efter att ha varit stängt för allmänheten sedan 2017, med undantag för en kort period förra sommaren, har nu Gustavsbergs porslinsmuseum öppnat igen. Och det är i helt ny skrud, med nya utställningar.

– De nya utställningarna berättar Gustavsbergs porslinsfabriks historia, om föremålen som skapades, om människorna som var verksamma där och om den roll i samhället som fabriken kom att spela, säger Ulrika Schaeder, intendent på Gustavsbergs porslinsmuseum.

Där finns allt från konstgods och prakturnor till välkända serviser, med mera. Under vintern har utställningen utökats med ytterligare 750 föremål, i 22 nya glasmontrar, berättar hon.

Retrovägg med toaletter

Ett helt nytt inslag i museet är badrumsväggen. Det är en vägg full av toalettstolar, handfat och annan badrumsinredning i gammal stil, daterade 1940-1980. Sanitetsporslinet började tillverkas i Gustavsberg 1939.

– Vi hittade det här i ett av våra förråd när vi skulle flytta och tänkte, vad ska vi göra med det? Efter några samtal med museet var det klart, säger Marianne Jarnhed, vice vd för Villeroy och Boch Gustavsberg AB, som tillverkar Gustavsbergs sanitetsporslin.

Det hela ledde till ett nytt samarbete mellan museet och fabriken. Allting har nu skänkts till museet där det har blivit en permanent utställning.

– Här kan det visas upp och samtidigt sättas i ett historiskt sammanhang, det känns jättebra, säger Marianne Jarnhed.

För sanitetsporslinet hade faktiskt en hel del gemensamt med hushållsporslinet som tillverkades under samma period, alltså det som var till för kök och hem i övrigt, förklarar Ulrika Schaeder. Hon visar ett exempel, en servis i klarblått som ser nästan identiskt ut i färg och material som ett av handfaten på väggen.

– Badrummet var ju en del av hemmet och visar dåtidens trender, vad man ville ha vid den här tiden. Därför kan man se att stilarna hängde ihop.  

Fint badrum är status

Vid den här tiden började badrumsporslin att tillverkas mer till den breda massan, enligt Ulrika, och allt fler hade plötsligt råd att ha ett fint badrum. De nya materialen som kom, porslin och emalj, var också lättare att hålla rent, så det blev mer hygieniskt, tillägger hon.

Det här med färgerna på badrumsporslinet tror Ulrika kan hänga ihop med dåtidens fascination av Amerika, med filmer och rock ’n roll.

Samtidigt är mycket lika i dag jämfört med då.

– Fortfarande är badrummet en viktig plats där vi tillbringar mycket tid, för avkoppling och att göra sig fin. Det har inte ändrats så mycket, säger Marianne Jarnhed.

– Och fortfarande kan det betraktas som status att ha ett fint badrum. Det visar på välstånd, att man har råd, säger Ulrika Schaeder.

I dag ses äldre badrumsporslin av det här slaget som ett stycke kultur- och industrihistoria, värdefullt och svårt att få tag i, förklarar de.

– Många badrum har renoverats både två och tre gånger sedan den här inredningen var standard och då rivs det ut och slängs. Därför finns nästan inget kvar i dag, säger Marianne Jarnhed.

Museet har fler badrumsdelar i lager så föremålen på väggen kommer att bytas ut emellanåt.

https://www.mitti.se/nyheter/lisa-larson-skapar-fortfarande-nytt/reptjh!Efunko6bG4oTGxl6cjAZVQ/