Den nya byggnaden, till vänster i bilden, ska delvis vara en inglasad vinterträdgård där gäster kan slå sig ner. 1700-talstorpet (till höger) ska också fortsätta att användas. Foto: HMXW Arkitekter

Populärt kafé kan få vinterträdgård

Enskedeparkens bageri är så populärt att köerna ibland ringlar långa och sittplatserna inte räcker till. Därför vill ägarna bygga en vinterträdgård.

  • Publicerad 06:30, 11 aug 2021

2014 öppnade Enskedeparkens bageri i en 1700-talsstuga, mittemot Enskede ridstall. Både söderortsbor och andra hittade snabbt dit. Ryktet spred sig om att här fanns både smarriga bullar, gott matbröd, fina soppor och välsmakande pizzor.

2016 vann bageriet DN-priset Gulddraken, som bästa kafé. Det gav ytterligare skjuts åt verksamheten. För att klara trycket vill nu ägarna, Jarl och Charlotte Tungelstedt, bygga ut.

"Efter vinsten av Gulddraken 2016 nådde vi snabbt vårt kapacitetstak och efterfrågan hos våra kunder har sedan dess fortsatt att växa vilket bland annat har inneburit långa köer för våra kunder och brist på sittplatser, särskilt under höst och vinter", skriver de till Mitt i.

1700-talsstugan som nu är kafé och bageri var tidigare en trädgårdsmästarbostad. Den är blåklassad av Stockholms stadsmuseum. Foto: Märta Lefvert

Blåklassad stuga

Planen är att bygga en ny byggnad för bageri och servering. Den ska delvis utformas som en vinterträdgård, där gästerna ska kunna sitta. Dessutom vill man bygga ett nytt förråd och en ny miljöstuga för avfall.

Just nu är förslaget till detaljplanen ute på samråd. Den som vill tycka till om planerna ska göra det senast den 31 augusti, hos stadsbyggnadskontoret.

Den blåklassade, alltså högsta klass i Stockholms stadsmuseums kulturhistoriska klassificering, 1700-talsstugan har inte spelat ut sin roll, betonar ägarna.

"Att ta en kaffe i Enskedes äldsta hus är en speciell upplevelse som vi även i fortsättningen kommer att erbjuda våra besökare", skriver de.

Chans att tycka till augusti ut

Enskedeparkens bageri ligger på Enskede gårdsväg 3.

Förslaget till ny detaljplan är ute på samråd den 29 juni–31 augusti 2021. Mer information finns på sajten Stockholm växer.

Under det första kvartalet 2022 går förslaget ut på granskning. Detaljplanen väntas sedan kunna antas under det andra kvartalet 2022.

Visa merVisa mindre

Den gamla 1700-talsstugan har länge varit för trång för Enskedeparkens bageri. Foto: Märta Lefvert