Efter att ha varit stängd för renovering sedan förra sommaren har promenadbryggan vid vattnet längs Norrberget nu öppnats igen.

Bryggan löper cirka 150 meter längs berget från Norrbergshamnen bort till Norrbergsbadet och är ett populärt promenadstråk, enligt Alexander Wahlstedt, teknisk chef i Vaxholms stad. Så öppningen har varit efterlängtad.

– Den är väldigt nyttjad, det vet vi. Det är alltid mycket folk som rör sig där på somrarna, så det känns bra att vi kan öppna den igen, säger han. 

Till exempel väljer många att lägga till med båten i Norrbergshamnens gästhamn, enligt Alexander Wahlstedt, och promenera bort till badet. 

Nya Norrbergsbryggan i Vaxholm.

Nya Norrbergsbryggan i Vaxholm.

Jeanette Kävrestad

Belysning och sittbänkar i höst

Men många år av väder och vind har slitit på bryggan därför krävdes en rejäl upprustning, förklarar han.

– En sådan här anläggning, som ligger precis vid vattnet, utsätts ganska hårt av naturligt slitage, av vågor, och is på vintern, så nu var det dags att byta ut den, säger han.

Det som nu har gjorts är att man har bytt ut bjälkarna och konsolerna som är fästa i berget och byggt ett helt nytt trädäck.

– Bjälkarna hade blivit väldigt dåliga, och infästningarna i berget var gamla och rostiga, säger Alexander Wahlstedt. 

Några arbeten har sparats till efter sommaren. Då ska bland annat belysning installeras, men det blir inte några stora stolpar utan snarare någon mindre variant, enligt Alexander Wahlstedt, och sittplatser byggs i form av bänkar.

– Vi har lagt fokus på att så fort som möjligt kunna öppna bryggan, så att folk kan gå där igen, eftersom den är väldigt uppskattad. Så kan vi göra resten senare i höst, säger han.

Vaxholm.

Vaxholm.

Mostphotos