Till slut blev renoveringsbehovet för stort och badet tvingades stänga i slutet av juni. Det berättar Kicki Johansson som tillsammans med Maria Andersson drivit Badkompaniet i Enskedehallen vid Gullmarsplan sedan 1993.

– Vi är jätteledsna för det som händer och vi hade önskat att få en ersättningslokal för att driva vårt livsverk. Vi hade gärna sett att vi kunnat vara kvar också, men vi kan inte ta kostnaden för renovering själva, säger Kicki Johansson.

Badkompaniet har hyrt lokalen av Stockholms stad. Staden vet inte vad det skulle ha kostat att renovera badet.

– Vi behöver stänga badet då bassängkonstruktionen är i så pass dåligt skick att vi inte längre kan garantera säkerheten. Vi håller på att titta på olika alternativ. Ska det fortsätta vara ett bad här eller ska det byggas om? Därför är det för tidigt att säga vad en eventuell renovering eller ombyggnad skulle kosta, säger Caroline Berg, kommunikatör på fastighetskontoret.

Simskola från 1970-talet

Under åren har många bebisar och barn lärt sig att plaska och simma i bassängen, då företaget haft både babysim och simskola.

– Det här var ett gammalt skolbad från början. Jag åkte själv hit med skolbussen för att lära mig simma i början av 1970-talet. Vi badade klassvis. Under åren med Badkompaniet har vi haft barn som blivit tävlingssimmare. Vi är så tacksamma över att så många kunder valt oss, säger Kicki Johansson.

Just nu satsar Stockholms stad på att allt fler skolbarn ska lära sig simma, genom att förskoleklasser får gå till simhallar och öva på vattenvana.

Samtidigt finns det inte tillräckligt med simhallar, säger Johan Heinonen (S), vikarierande ordförande i idrottsnämnden.

– Anläggningsbristen är en utmaning och samtidigt är flera av stadens simhallar också i behov av renoveringar. Vi behöver både renovera befintliga anläggningar och bygga ut kapaciteten. Därför lägger vi en miljard kronor extra på idrottsinvesteringar under mandatperioden, säger han.