Fullt hus. Det brukar vara riktigt mycket folk på loppisarna i Kista. Bild från tidigare loppistillfälle. Foto: Emma Perning

Populär bakluckeloppis tillbaka i Kista

Loppmarknader har blivit allt mer trendigt i takt med ett bredare miljötänk, och är något många förknippar med sommar, sol och bar himmel. Bakluckeloppisen som snart drar igång i Kista är dock lika inne. Här får besökare skydd av både tak och väggar medan de handlar.

  • Publicerad 17:12, 10 nov 2021

Maria Wiberg. Arkivbild. Foto: Claudio Britos

Bakluckeloppisen i Kista har blivit något av en klassiker inom loppisvärlden. Sedan 2013 har den arrangerats i östra parkeringshuset i Kista galleria, lockat hundratals och åter hundratals besökare, vilket resulterat i att den blivit en av Stockholms största vinterloppisar.

Efter ett uppehåll förra året är den nu tillbaka med tre återstående och ett avklarat tillfälle innan årsskiftet, se faktaruta.

– Det är så roligt att dra igång det här igen, det är en riktig folkfest från öppning till stängning. Det är så klart en hel del lokalbor som brukar komma, blandat med loppisfantaster från hela staden. Vissa åker till och med hit från andra städer, säger Maria Wiberg, loppisboss.

Tänk utanför loppisboxen

I bakluckeloppisen får den som känner att den har saker den vill sälja anmäla sig och sin bil till arrangörerna. Sedan får man en plats i garaget, där man ställer sig, öppnar bakluckan och lägger ut sina grejer.

Därefter får besökare gå runt bland bilarna och fynda.

– I år är det nästan fullbokat bland de som vill sälja, det är ungefär 150 säljplatser per gång. Så det blir en hel del grejer som ska få komma till nya hem, säger Maria Wiberg.

Hon är den som grundat loppisen, och är således en riktig loppisfantast med koll på läget. Hon säger att det smartaste när man vill hitta bra saker är att inte riktigt tänka som alla andra.

– Titta där andra inte tittar, var nyfiken, titta på grejerna riktigt ordentligt, ta dig tid. Ha spanarögonen på helt enkelt. Har man tur kan man hitta saker som är nedstuvade i kartonger, som säljaren kanske knappt har koll på själv, säger hon, och fortsätter:

– Många är bra på att visa upp sina grejer, men ligger de mer undanstoppade tyder det kanske på att säljaren inte riktigt har koll på vad det är eller vad det kan vara värt. Då kan man passa på.

Fler tillfällen väntar

Och man behöver inte heller skynda för att fynda. Enligt Maria Wiberg kan de allra bästa skatterna ofta hittas i slutet av dagen.

– Många tror att man måste komma tidigt för att hitta guldkornen, men att komma sent och ha is i magen kan vara minst lika bra. Då vill de som säljer helst av allt bara bli av med sina saker och därför kan man få ett bra pris, samtidigt som de saker som legat lite undangömda kommer fram.

Den som inte kan närvara vid de tre tillfällena som året bjuder på behöver dock inte misströsta.

– Det är så populärt att vi planerar några tillfällen även i januari/februari nästa år. Men exakt när det blir återstår att se, säger Maria Wiberg.

Fynd. Den som håller huvudet kallt kan hitta riktigt bra grejer på loppisen, enligt arrangörerna. Foto: Emma Perning

Bakluckeloppis

Var? Kista gallerias östra parkeringshus, gå ner från Max hamburgerestaurang om du kommer från gallerian

När? 14 november, 21 november och 12 december, 11-15

Hur? Betala gör man oftast via Swish direkt till den som säljer, eller kontant.

Läs mer på: loppistajm.se

Visa merVisa mindre