Den 26–27 augusti är det dags för Popaganda som firar 20 år i år. Tanken var att festivalen skulle äga rum vid Universitet, men nu är det ändrade planer.

– En ideell förening håller i Popaganda och det är ett stort jobb att göra festival på en oetablerad plats, säger Liv Lasu, projektledare för festivalen.

Vatten över huvudet

Arbetsbördan blev för stor. Att bygga scener är ett helt annat jobb än att använda scener som finns sedan tidigare, säger Liv Lasu.

– Det hade inte blivit riktigt som vi vill ha det. Och vi vill möta besökarnas förväntningar.

År 2002 höll Popaganda en första festival vid Universitetet.

– Eftersom vi fyller 20 år tänkte vi att det skulle vara fantastiskt att fira vårt jubileum på platsen där allting startade.

– Det är också en väldigt fin yta att arrangera saker på.

Men fjolårets festival på Fållan blev samtidigt lyckad, enligt Liv Lasu.

– Vi valde att flytta så att vi kan göra festivalen så som vi vill ha den – nu när vi firar 20 år.

Hur har folk reagerat på beslutet att flytta festivalen?

– Några som varit med på Fållan i fjol har kommenterat att det är svårt att se alla spelningar när det finns ett begränsat antal scener. Och några vill inte vara inomhus.

– Men det blir också annorlunda i år.

En skillnad från tidigare år är att festivalen kommer att vara större. Det blir tre scener och ett mat- och dryckesområde i sommar.

Utöver de två scenerna inomhus finns en utomhusscen – och festivalområdet kommer att sträcka sig över en yta som tidigare varit parkering.

När Popaganda var tillbaka på Fållan hösten 2021 – efter ett par års uppehåll – blev det den första helt utsålda festivalen i Sverige efter pandemin.

Att hålla festivalen vid Fållan var självklart när den inte gick att genomföra vid Universitetet, står det på festivalens hemsida.

"Slakthusområdet har också etablerats som ett nav i kulturlivet och ett vattenhål för dess besökare."

Kommer festivalen att ta plats vid Universitetet i framtiden?

– Det återstår att se, säger Liv Lasu.