Onsdagen den 31 augusti ställde sig två lokalpolitiker på kommungränsen för att förklara den ombyggda Bällsta bro invigd. Den ene av dem var Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad. Han tror att tillställningar av det här slaget kan ha ett bra signalvärde:

– Det är ett sätt att visa upp att saker och ting är klart. Annars flyter bara ombyggnaderna på och man märker inte riktigt stegen.

– Det handlar om att visa vad man får för sina skattepengar, helt enkelt, tillägger Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd i Sundbyberg.

Hans sax har fått jobba hårt på sistone. En dag tidigare klippte han band i Rissne, där en lekplats har rustats upp. Den 1 september var det dags för invigning av en parkslinga och ett konstverk i Ursvik, tillsammans med kommunalrådet Johan Storåkers (L). Storåkers fick i sin tur också äran att inviga konst dagen därpå, fast i Löthallen.

"En slump"

Summa summarum: Fyra tillfällen för Sumpans styre att visa upp sig under festliga former, veckan före valet.

– Jag skulle faktiskt vilja säga att det är en slump, säger Stefan Bergström.

Är det på något sätt ett försök att vinna väljarnas gunst inför valet?

– Nej, men jag skulle vilja säga att vi är en kommun som verkligen satsar på vår stadsmiljö.

– Sedan har vi ganska många invigningar övriga delar av året och de andra åren med.

Den ombyggda Bällsta bro må ha fått sin ceremoniella bekräftelse i dagarna, men samtliga körfält har varit öppna för trafik sedan i våras.

https://www.mitti.se/nyheter/sd-riv-bron-mellan-rinkeby-och-stora-ursvik/repvhw!srF7gBNYBXh37utFREt7w/

Att bandet och saxen åkte fram först nu har att göra med schemat i valrörelsen, tror Stefan Bergström.

– Vi hann inte med det före sommaren och så blev det i dag.

Hur tror du att invigningarna påverkar valrörelsen?

– Jag tror att det skulle ha haft större påverkan om det var för några veckor sedan, eller till och med i juni. Nu är det så sent.

Det hindrar inte även oppositionen från att söka sig till bron denna dag. Några meter bortanför Bergström håller Sundbybergs MP-politiker i skyltar med peppande text. "High five" kan cyklisterna läsa när de susar förbi.

https://www.mitti.se/nyheter/oppningen-av-bron-forsenas-igen/repujf!dhKXeszuWPnXndWvjGJRw/