De flesta partierna i Värmdö vill att ridskolan i Gustavsberg ska finnas kvar. Det visar en enkät som gjorts av nätverket Vision häst Värmdö. Men i vilken form är inte klart.

Mitt i Värmdö berättade i våras att Gustavsbergs ridskola är till salu för 100 miljoner kronor. Nu säger Centerpartiet i Värmdö att de kan tänka sig att köpa fastigheten.

– Vi vill göra en oberoende värdering av mark och byggnader, sedan får vi se. Det krävs ju ett politiskt beslut om det. Men det är inget måste att köpa fastigheten, huvudsaken är att ridskolan blir kvar, i någon form, säger Kristina Lång (C), kommunalråd i Värmdö kommun.

Vänsterpartiet är det enda parti som svarar ett rakt "ja" på frågan om att köpa fastigheten.

Flera hundra i kö

En annan fråga handlade om Värmdö ridklubb på Värmdölandet, där fastighet och byggnader redan ägs av kommunen. Där har en förstudie gjorts år 2020 med syfte att utveckla och bygga ut anläggningen, men sedan dess har inget hänt. Där svarar alla partier i enkäten att de kan tänka sig att gå vidare med planerna.

– Det är väldigt roligt att höra! Jag hoppas att de kan enas och gå vidare med ett förslag som alla tror på. Vi har flera hundra barn i kö och bygger vi ut skulle vi kunna fördubbla verksamheten på sikt, säger Åsa Lindblom, ordförande i Värmdö ridklubb.

Det finns sex ridskolor i Värmdö, ändå står totalt cirka 500 personer i kö för att få börja rida, de allra flesta är under 18 år. Det här är en anledning till att Gustavsbergs ridskola bör räddas kvar, menar Eva Bergström, koordinator för Vision häst Värmdö.

I samband med det skulle man kunna utöka med fler ridskoleplatser på Gustavsbergs ridskola, menar hon.

Fördela pengarna rätt

Både Värmdö ridklubb och Gustavsbergs ridskola behövs, och alla de andra ridskolorna, enligt Eva.

– De fyller olika funktioner och ligger på helt olika platser i kommunen. Ridskolan i Gustavsberg har ett jättebra läge, centralt nära bussar och bostäder, tillgängligt för alla.

De svarande partierna är ense om att ridsporten och hästföretagandet i kommunen är viktigt och bör utvecklas.

– Positivt är också att de vill bli bättre på att fördela satsningar inom idrott och fritid mer jämställt, mellan könen. En stor del av de som håller på med hästar är tjejer, och många ridskolor där de vistas är i behov av upprustning, säger Eva Bergström.

– Ridsporten behöver lyftas i flera avseenden. Med till exempel ridvägar, en tränings- och tävlingsarena och flera ridhus, tillägger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/nej-till-utbyggd-ridskola-trots-langa-koer/repuaC!slJBGEyThd@B7cDDDdo0yQ/

https://www.mitti.se/nyheter/ridskola-till-salu-for-100-miljoner-kronor/repvfu!@8hRFLEtjQM4sET7ERCKwg/

https://www.mitti.se/nyheter/de-vill-ha-en-ny-arena-for-hastar-pa-varmdo/reptlc!s9micfMismxecXj97ZC9PA/