En älgfamilj med tre älgar rör sig sedan någon månad tillbaka mellan Älvsjö och Stuvsta och stannar gärna till runt om i Segeltorp.

Det har fått många i området att höra av sig till både polisen och kommunens viltvårdare med en uppmaning att komma dit och skjuta älgarna.

Enligt rapporter till polisen ska älgarna ha gjort utfall, men ingen ska ha kommit till skada, enligt Kenneth Kronberg, viltansvarig polis i Stockholmsregionen.

– Vi har blivit fullständigt nerringda, säger han och ilsknar till:

– Ser du en älg så gå därifrån, fippla inte med telefonen och filma i jakt på likes. De finns till och med de som låter hunden gå fram till älgen. Det är påfallande vilken okunnighet det finns.

Uppmaningen: Rensa bort frukten

Han berättar att älgarna tar sig in i villaområdena för att de känner doften av äpple.

– Där har vi problemet. Trädgårdarna är just nu som stora karamellfabriker för älgarna. Som villaägare måste man rensa i trädgården, tömma den på godiset och säga till grannarna att göra detsamma.

Kommunens viltvårdare Jukka Virtala berättar att man nu under älgjakten får fälla sex älgar och att man lägger extra tryck runt Segeltorp och Gömmareområdet fram till Glömstavägen.

– Vi är där med jämna mellanrum, och det är både för allmänhetens skull och för att minska risken att älgar orsakar trafikolyckor, säger han.