Det har snart gått en månad sedan en 15-årig pojke sköts ihjäl inne på en sushirestaurang i Skogås centrum. Tre tonårspojkar – 15, 16 och 17 år gamla – har häktats för inblandning i mordet, varav 15-åringen är på sannolika skäl misstänkt för mord.

Det här har ökat oron bland många föräldrar. Därför ska polisen tillsammans med kommunens förebyggarteam ordna ett möte för föräldrar till mellan- och högstadiebarn efter sportlovet.

– Vi märker att många är väldigt oroliga. Vi vill öka medvetenheten om vad som händer i våra områden. Det handlar om narkotikan och häng i centrum, men med tanke på mordet är det det dödliga våldet som har högsta prioritet, säger Reine Berglund, områdespolis i Huddinge.

Polisen hade ett liknande möte i Visättra i höstas, där man också genomförde dörrknackning för att nå ut. Förmodligen kommer liknande möten att hållas i Flemingsberg och Vårby under våren, men just nu är det fokus på Skogås.

– Det pågår nyrekrytering konstant. Vi vet att de rekryterar unga från 12-årsåldern och vi vet att det florerar narkotika. Självklart går man på unga som kanske inte går hem efter skolan utan hänger i centrum och har det som sin ungdomsgård, säger Reine Berglund.

 Reine Berglund, områdespolis i Huddinge.

Reine Berglund, områdespolis i Huddinge.

Stefan Källstigen

"Prata med barnen"

Ofta börjar det med mindre uppgifter och att barnen bjuds på mat eller får saker som belöning.

– Det handlar om att bli sedd och bekräftad. Man får någon liten uppgift, det kanske handlar om att hålla utkik efter om polisen kommer till området. Man får ett par nya skor och känner sig uppskattad. Om man sedan tycker att det är läskigt och inte vill vara med längre är det fruktansvärt svårt att lämna, då är man redan i nätverkets klor.

Bara att man bor i ett visst område utgör en risk, eftersom barnen kan springa på äldre som är kriminella, menar Reine Berglund.

– Vi ser familjer där man gör allt för sina barn och ändå dras barnen in i det här, det kan verkligen drabba alla.

Polisen försöker bygga relationen med barnen, men också med föräldrarna.

– När vi kommer och knackar på eller tar kontakt med dem för att vi har oro för deras barn vill vi att de ska våga lita på oss. Det är extremt sällan som vi har fel när vi känner oro för någon. Det kan handla om att man springer runt med äldre som vi vet är kriminella.

Vad har du för råd till föräldrar som är oroliga över att deras barn ska dras in i något?

– Ha koll på dem, vad de gör och vilka de umgås med. Om de kommer hem med nya saker som de säger att de lånat, kolla att det stämmer. Och prata om de här frågorna hemma.