Blommor. Någon har lämnat rosor intill mordplatsen i Farsta strand Foto: Mattias Kamgren

Polisen vill ha tips efter mordet i Farsta strand

Polisen hoppas på allmänhetens hjälp i jakten på den eller de som sköt ihjäl en man och skadade en tonåring i Farsta strand på tisdagen.

  • Publicerad 19:50, 13 okt 2021

I en rabatt på baksidan av hyreshuset på Brunskogsbacken ligger två rosor och minner om det som hände kvällen innan. Här sköts en man i 40-årsåldern så illa att han senare avled. En 16-årig pojke träffades också av skott och vårdas på sjukhus.

En granne kommer ut ur porten bärande på fullpackade väskor. Hon berättar att det är andra skjutningen på knappt ett år på samma adress.

– Jag åker härifrån nu. Det känns otroligt otryggt, speciellt eftersom jag jobbar sådana tider att jag ofta kommer hem sent. Jag kommer att göra allt i min makt för att flytta. Men det är tråkigt, för jag har bott här i 13 år och känt mig trygg tidigare, säger hon.
 

Packat väskorna. Efter andra skjutningen på ett år har en av hyresgästerna fått nog och tänker flytta. Foto: Mattias Kamgren

På andra sidan gatan står Arne Lidmark och pratar med Sami Almori.

– När jag hörde polishelikoptern såg jag till att hålla mig inne. Jag kommer nog bli mer försiktig med att vara ute sent på kvällarna, säger Arne Lidmark.

Sami Almori har flytt från Syrien där han sett nog av vapen och blod.

– Jag trivs jättebra i Farsta strand. Det här är det första problemet här, säger han.

Försiktig. Farsta strandsbon Arne Lidmark tror att händelsen igår kommer att göra honom mer försiktig. Foto: Mattias Kamgren

Inte långt från mordplatsen ligger Magelungsskolan, där det går barn från förskoleklass upp till årskurs 6.

– Vi har några barn som hörde ljuden under kvällen. Vi har gått runt i klasserna och checkat av läget, hur barnen mår. På rasterna har vi haft all personal ute, även skolledningen, för att skydda barnen. Skolan ska vara deras trygga plats, säger rektor Helene Litzen.

Polis fanns på plats i Farsta strand även på onsdagen, både för att skapa trygghet och jobba med utredningen. Tidigt på onsdagskvällen fanns ännu inga uppgifter om att någon gripits.

– Vi vill gärna ha tips. Har man gjort några observationer får man gärna ringa 11414, säger Katrin Kjellén Ekstrand, polisområdeschef i Farsta.

Flera skjutningar

Det här var tredje skjutningen på bara några veckor i Farstaområdet, och den andra den här veckan. I måndags avlossades skott på Färnebogatan i Farsta, men utan kända personskador.

Vad har du som polischef att säga till de som är oroliga nu?

– Man ska absolut kunna leva som vanligt. Vi har i hela regionen varit drabbade av den här typen av våld och vi jobbar underrättelsebaserat för att ta reda på vad som ligger bakom. Efter det som hände igår har vi en stor styrka som jobbar offensivt i området, både utredande och uppsökande.

Ser ni något samband mellan händelserna?

– Det är för tidigt att säga men det är något vi tittar på.

En död efter skjutning i Farsta