Just nu ökar antalet anmälningar om försök till bedrägeri mot äldre i hela Stockholms län, även Nacka-Värmdö. Nyligen greps flera personer efter att ha försökt lura bland annat en äldre kvinna i Nacka.

Kvinnan blev orolig och tog hjälp av en granne, som valde att följa efter en av gärningsmännen, efter att denne varit där och hämtat kvinnans bankkort. Det ledde så småningom till flera gripanden. Det visade sig att männen ska ha försökt lura flera andra äldre personer i Nacka-Värmdö.

– Det är glädjande att se att vår tidigare brottsförebyggande information gällande bedrägerier och åldringsbrott verkar ha gett resultat, säger Ola Åkesson, kommunpolis i LPO Nacka.

Ringer "från banken"

Det vanligaste scenariot är att en okänd person ringer upp och säger att han eller hon ringer från en bank, eller från polisen. 

– Man säger att man behöver få tillgång till målsägandens bankkort och kod av olika anledningar, sedan skickar man dit en person för att hämta upp kortet och koden, berättar Ola Åkesson.

Offret ombeds att lägga sitt bankkort och kod i ett kuvert, som ”banktjänstemannen ska hämta upp”. Gärningsmännen kan sedan enkelt plocka ut pengar ifrån målsägandens konto. De utsatta är oftast i 80–90-årsåldern.

I vissa fall säger bedragarna att de kommer från en ”banks säkerhetsavdelning” och att den äldre personen har blivit utsatt för ett bedrägeri, genom att någon har plockat ut en stor summa pengar från dennes konto. För att rätta till det krävs att man spärrar bankkontot, enligt bedragarna, och fixar ett nytt bankkort.

– Vår önskan är självklart att inga äldre ska bli utsatta framöver, och vi kommer göra allt vi kan för att gripa fler gärningsmän vid liknande fall. Det viktigaste är att kontakta polisen direkt om man blir utsatt för brott, säger Ola Åkesson.