Den senaste tiden har tre liknande klockrån genomförts på Östermalm. Foto: Mostphotos

Polisen varnar för utklädda rånare i Stockholm

Det ringer på dörren och en person står utanför utklädd som ett bud. Men när dörren öppnas visar det sig vara en rånare. Polisen larmar nu om att den här metoden används i Stockholm.

  • Publicerad 14:59, 23 nov 2021

Det var under måndagskvällen den 22 november som en familj utsattes för ett grovt rån i sin bostad på Östermalm.

Rånarna fick med sig en dyr märkesklocka.

En stund tidigare hade ett rån, med ett liknande tillvägagångssätt, varit nära att lyckas vid en bostad på Lidingö. Det rånet fullbordades dock aldrig, skriver polisen på sin hemsida.

Klär ut sig

Mitt i har tidigare berättat om hur två rånare som var utklädda till Foodora-bud trängde sig in hos Östermalmsbon Farzan Athari och hotade honom till livet en helt vanlig vardagskväll i oktober.

Efter klockrånet: ”Jag trodde att mitt liv skulle ta slut”

Sedan dess har det skett ytterligare två klockrån med liknande tillvägagångssätt på Östermalm. Ett på Gärdet den 11 november, där fyra beväpnade rånare trängde in hos en familj och tog en klocka.

Och i går kväll 22 november skedde alltså ännu ett. Enligt polisen lurade rånarna in sig med maskerad-tricket.

– De utgav sig för att vara någon slags bud, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson på Stockholmspolisen.

I bostaden utsattes familjen för vad som nu rubriceras som grovt rån. Med ett vapenliknande föremål hotade de familjemedlemmarna och fick med sig flera värdesaker, bland annat en dyr klocka.

Det är fortfarande oklart hur många rånarna var, men enligt polisen var det fler än en person. Om rånet har någon koppling till de tidigare rånen i området är också oklart.

– Det är fortfarande tidigt i utredningen men vi tittar absolut på eventuella samband, säger Anders Bryngelsson.

Anhållen släpptes – fortfarande misstänkt

Efter rånet på Gärdet den 11 november greps en man som senare anhölls. Mannen släpptes sedan men är fortfarande misstänkt.

– Det finns inte några ytterligare frihetsberövade personer i målet, säger åklagare Lukas Eriksson som är förundersökningsledare.

Efter klockrånen uppmanar polisen till försiktighet och påminner om att exponering av dyra klockor på sociala medier kan öka risken för att bli utsatt.

"Om det ringer på din dörr – var vaksam och öppna inte för okända. Är det ett okänt bud som ska leverera något så se till att det stämmer och att det är något du beställt", skriver myndigheten.