Trygghetsskapande. Polisen har extra insatser i handeln med anledning av den ­annalkande julen. Foto: Mostphotos

Polisen varnar för marschaller i julhandeln

Polisen gör sig redo för juletider med större närvaro ute i handeln och en uppmaning till butiksägare att hålla koll på brandregler.

  • Publicerad 11:27, 28 nov 2021

Alla är välkomna att titta förbi med frågor

Julen står för dörren och allt fler letar sig ut i handeln. Därför har Södermalmspolisen en extra insats fram till jul.

Det handlar om trygghetsskapande insatser då många människor samlas på samma plats. Men även om brandsäkerhet.

– Vi ser att folk ställer ut marschaller på gatan utanför butiker, vilket inte är tillåtet. Vi ser även att man ställer ut reklam och skyltar som stoppar upp brandskyddet och är i vägen för utrymningsvägar, säger kommunpolisen Anders Lindberg.

Om polisen ser att någon bryter mot rådande bestämmelser ska det rapporteras. Därför vill Anders Lindberg nu uppmana butiksägare och andra näringsidkare att se över att de följer de regler för brandskydd som finns.

– Men på en hel del andra fronter har det lugnat ner sig. Antalet inbrott och cykelstölder har till exempel stadigt minskat under året.

Rött ljus. Marschaller får inte stå utanför butiker. Foto: Mostphotos.

– Slår du ut en marschall över benet blir det tredje gradens brännskada direkt. De utgör en fara, speciellt för dem med rörelsehinder eller synskada.

I början av året startade polisen en träffpunkt i Gamla stan, där de en dag i veckan befunnit sig för att svara på frågor från grannar, näringsidkare och nyfikna medborgare.

Uppmaning. Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm, vill att butiksägare ska se över att de följer alla bestämmelser för brandsäkerhet. Foto: Nathalie Mark

Nu ökar de närvaron även där.

– Vi kommer att vara där nästan alla dagar i veckan, fram till jul. Alla är välkomna att titta förbi med frågor eller för att bara prata.

Träffpunkten finns i Mäster Olofsgårdens lokaler på Svartmangatan 6.

Kylans intåg har inte gjort att polisen kan minska sina insatser runt Medborgarplatsen på helger. Enligt Anders Lindberg sker där fortfarande mycket brottslighet, främst kopplat till fylla och krogliv.