I början av året varnade kommunpolisen på Kungsholmen om att fler hade fått saker stulna ur sina bilar än tidigare. Men under året har det varit andra typer av bilstölder som ökat lavinartat. I september gick polisen ut och meddelade att de sett en kraftig ökning av katalysatorstölder i hela länet, som de misstänkte att internationella brottnätverk låg bakom. I polisregion Stockholm anmäldes 38 stycken katalysatorer stulna mellan vecka 1-38 förra året. I år? Hela 1323.

Och den dystra trenden verkar hålla i sig.

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-varnar-for-bilinbrott-pa-kungsholmen/reptbt!mghAj7wrY7zrTgFfECN6KA/

Sedan 1 oktober har 26 katalysator-stölder anmälts i innerstan. 15 av dessa på Kungsholmen varav Norr Mälarstrand är den värst drabbade gatan med sex anmälda stölder.

– Det är något typiskt för de här stölderna. Det är mycket bilar där, som står så att tjuvarna kan komma till bakom och sedan snabbt lyfta upp med en domkraft och montera bort katalysatorn, säger Peter Enell, kommunpolis.

https://www.mitti.se/nyheter/rejal-okning-av-cykelstolder-pa-kungsholmen/reptjm!jhYwOssaWx5sEgWC2oqMw/

Enligt honom har Toyota Prius varit extra drabbade just under den här perioden.

– Det kanske är mer intressant metall i de bilarna, och att de är lättare att montera bort. Det går tydligen väldigt fort det här, säger Enell.

Vad kan man göra för att skydda sin bil från de här stölderna?

– Man kan tänka på att parkera på ett upplyst, publikt ställe eller i garage där bilen är säkrare. Det kan störa någon från att agera. Och att parkera så att det blir mindre plats för tjuvarna att komma åt med domkraft. Annars vet jag inte vad mer man kan göra. Kanske om det går att förbättra larmet.