Välkomna! Polis och ordningsvakter var redo för fest på Gärdet. Foto: Katarina Linde

Polisen var redo för krökfesten

De så kallade krökfesterna bland unga börjar komma i gång igen. Nyligen samlades cirka 150 ungdomar i Blecktornsparken. Men när det blev dags för häng på Gärdet tog det slut innan det ens hade börjat.

  • Publicerad 13:01, 7 maj 2021

Ungdomarna visste att polisen kände till festen

Valborgsmässoafton, klockan är lite efter åtta på kvällen. Några polisbussar rullar in på Gärdets sportfält. Ett gäng ordningsvakter står och småpratar.

På sociala medier har det snackats om fest här i kväll. Via så kallade krökkonton bjuds ungdomar in till Rålambshovsparken, Gärdet eller Blecktornsparken. Förra sommaren kunde ibland flera hundra unga träffas.

Den här kvällen ser dock ut att bli lugn. Ett gäng unga killar kommer gående.

– Tjena! Ni är varm klädda vá? Det blir kallt i kväll, säger en polis till dem.

– Jo då! Långkalsongerna är på, svarar en av killarna.

Sedan händer inte så mycket mer. Ytterligare några gäng dyker upp. Hälsar på vakterna och poliserna och som hinner hälla ut några öl innan festen ens har börjat. Några diskuterar tyst om det inte är i Vinterviken det händer i kväll samtidigt som de börjar gå mot tunnelbanan.

Även föräldravandrarna på Östermalm konstaterar att det gick lugnt till på Gärdet den här kvällen.

– Många ungdomar visste redan att både polis och fältassistenter kände till den planerade festen, så det blev inget, säger David Wall, samordnare för föräldravandrarna.

– Det var några berusade ungdomar som föräldravandrarna tog hand om, men i övrigt var det väldigt lugnt.

Han berättar att de har ett nätverk med preventionssamordnare, säkerhetssamordnare, polis och fältassistenter, vilket gör att de håller sig uppdaterade om nya konton om fester skapas och liknande arrangemang är på gång.

Kommunpolisen Louise Bovin bekräftar att de har bra koll på festerna.

– När det finns planer på fest vid stora mötesplatser som Gärdet eller Rålambshovsparken informeras flera olika aktörer, bland annat fältassistenterna, ungdomsjouren, SL och väktare, säger hon.

Alkoholen som flera av ungdomarna har med sig till festerna köps ofta från bakluckor och så kallade spritkonton.
– Tyvärr får många unga hjälp från allmänheten att köpa alkohol. Det är bra om föräldrar vet att dessa lättillgängliga konton finns och att man frågar sina barn vart de ska när de går ut på kvällen.

Polisen räknar med att ungdomsfesterna ökar i takt med ljusare och varmare kvällar.

I slutet av april samlades cirka 150 ungdomar i Blecktornsparken på Södermalm. Under pandemiåret har föräldravandrare och fältassistenter varnat om att allt fler unga samlas i stora grupper och festar. Samlingarna har flera gånger lett till en hel del oroligheter där polisen har kallats in.