Ett studentboende på Mässvägen i Älvsjö kommer att ingå i polisinsatsen "Trygga trappan". Foto: Sacharias Källdén

Polisen ska börja patrullera i Älvsjös trappuppgångar

I höst ska polisen i Älvsjö och tre kommunala bostadsbolag starta en insats för att öka tryggheten i ett antal trapphus som blivit tillhåll för olovliga gäster.

  • Publicerad 14:33, 8 okt 2021

Man vill ju inte ha obehöriga här så lite osäkert känns det ju

Snart kommer polisen i Globens lokalpolisområde tillsammans med de kommunala bostadsbolagen Svenska bostäder, Stockholmshem och familjebostäder att starta insatsen "Trygga trappan". Det innebär att polisen kommer att lagföra folk som olovligen vistas i trapphus. Först ut är ett antal trapphus i Björkhagen och Älvsjö.

– Vi kommer att börja med ett fåtal adresser och se hur det landar. I Älvsjö har flera adresser haft mycket problem med bland annat häng och narkotikabruk. Bostadsbolagen kommer att avisera om att det är förbjudet att hänga i trapphusen om man inte bor där och sedan ska våra poliser besöka adresserna och göra kontroller, säger polisen Alvaro Torres, ansvarig för insatsen.

Lagförs för olaga intrång

De som vistas där utan att ha ärenden i byggnaden kommer att rapporteras för olaga intrång om de inte lämnar. Brottsutredningen görs direkt på platsen och en vanlig påföljd är böter. Bland annat kommer ett studentboende på Mässvägen att bli aktuellt för kontroller.

– I de här trapphusen är det lite speciellt eftersom det både är studentbostäder och SHIS-bostäder. Många kanske låter sina kompisar komma in eller så släpps de in på något sätt. De sitter i grupper och röker en joint eller intar andra substanser. Men många enbart hänger där, säger han.

"Jätteviktigt att polisen kommer hit"

Under Mitt i:s besök i entrén till studentboendet berättar ett gäng studenter om hur de ser på tryggheten här.

– Jag har sett att det ibland står gäng och håller hus där nere. Man vill ju inte ha obehöriga här så lite osäkert känns det ju. Man måste blippa för att komma in i hissen och de kan sitta och vänta på en och så åker de med. Och då frågar man liksom inte vilka det är, säger Andrea Gasiun.

– Det har varit några ungdomar i ingången och korridoren som inte bor i huset. Det är jätteviktigt att polisen kommer hit. Men det är också bra att det finns kameror när de inte är här så att man känner sig trygg, säger Carlos Ndushime.

Satt upp lappar

Huset ägs av Stockholmshem och även om samarbetet med polisen inte har startat än har de redan satt upp lappar i entrén om att olovlig vistelse där innebär lagbrott. De har även haft väktare som bevakat trapphuset.

– Ärligt talat tycker jag att det borde vara vakter här oftare än det har varit. Och personligen har jag inte märkt att det blivit lugnare sedan de satte upp lappar, säger Christoffer Sjödin.

Han tror att de obehöriga som hängt i trappuppgångarna är ganska ofarliga, men de har rökt på, låtit mycket och skräpat ner.

Om de stundande poliskontrollerna kommer att hjälpa återstår att se.

Trygga trappan – så fungerar det

Polisen kontrollerar adresserna för att se om det är häng i de allmänna utrymmena.

Via lappar i trapphusen informeras obehöriga om att de inte får befinna sig där.

Om obehöriga påträffas i trapphusen och inte vill lämna kommer de att rapporteras för olaga intrång.

De görs via metoden snabbare lagföring som innebär att brottet utreds på plats.

Ofta blir påföljden böter. Det blir även en prick i brottsregistret.

Om personen är under 18 år kan vårdnadshavare istället kontaktas.

Visa merVisa mindre