Polis på plats i Rissne vid en så kallad synlighetsinsats. Foto: Mikael Andersson

Polisen ser "vakuum" i Rissne efter fängelsedomarna

Fängelsedomarna mot flera tungt kriminella beskrivs som en framgång. Men polisen är tystlåten om den aktuella lägesbilden när det gäller gängkriminalitet i Sundbybergs risk­områden.

  • Publicerad 17:40, 10 jun 2022

Det framgångsrika arbetet med att lagföra gängbrottslingar har lämnat efter sig ”ett vakuum” i Rissne och Hallonbergen, enligt Kajsa Johansson som är tillförordnad lokalpolisområdeschef i Sundyberg.

– Ett vakuum där goda krafter behöver kliva in och ta för sig av det allmänna rummet och förebygga risken att andra unga kriminella tar över scenen.

Gängmedlemmar dömdes

I fjol dömdes flera män från det så kallade Rissnenätverket till fleråriga fängelsestraff. Enligt domarna hade de gjort sig skyldiga till förberedelse till mord och grova vapenbrott.

En av männen, den utpekade ledaren för Rissnenätverket, har dömts till tre år fängelse för försök till grov utpressning och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Behövs förebilder

Kajsa Johansson får frågan om hur det står till med gängkriminaliteten i Rissne och Hallonbergen i dag. Svaret blir försiktigt.

– Jag kan inte säga så mycket om hur det eventuella nätverket ser ut i dag. Vi jobbar starkt med att förhindra all form av nyrekrytering och nyetablering av gäng i området.

VALFRÅGAN: Så ska utsatta områden bli tryggare

Fällande domar som visar att brott inte lönar sig är en del i det arbetet, enligt Johansson. Men, tillägger hon, ”vakuumet” ger också möjlighet att arbeta mer relationsskapande. Inte minst med ungdomarna i Sundbybergs utsatta områden.

– Att vi får ett utrymme där inte grovt kriminellas normer och moral är det som sätter en prägel. Barn och unga behöver andra förebilder i livet. Jag vill gärna vara en förebild för unga i Rissne och det finns andra fantastiska förebilder att se upp till.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Konsthallen larmar: Kan behöva läggas ner

Nyheter Fortsatt krympt stöd från staden Ekonomiska orosmoln fortsätter att hopa sig över Marabouparken. Nästa år kan konsthallens verksamhet vara finito, varnar dess chef.torsdag 23/6 12:27

Startskottet har gått för prestigebygge

Nyheter 113 hyresrätter stundar för Kvarnstugan Första spadtaget är avbockat, nu kan bygget av kvarteret Kvarnstugan i västra Ursvik växa fram. Här ska bostäder samsas med kultur, restaurang och butiker.torsdag 23/6 12:22

Semir är Årets sundbybergare 2022

Nyheter "En klapp på axeln som betyder jävligt mycket" Semir Yebio och hans vänner ville ge något tillbaka till uppväxtorten Hallonbergen. Sedan dess har Semir fixat både nattvandringar och ungdomsaktiviteter – samt en nominering i tävlingen Årets...torsdag 23/6 12:19