Polis på plats i Rissne vid en så kallad synlighetsinsats. Foto: Mikael Andersson

Polisen ser "vakuum" i Rissne efter fängelsedomarna

Fängelsedomarna mot flera tungt kriminella beskrivs som en framgång. Men polisen är tystlåten om den aktuella lägesbilden när det gäller gängkriminalitet i Sundbybergs risk­områden.

  • Publicerad 17:40, 10 jun 2022

Det framgångsrika arbetet med att lagföra gängbrottslingar har lämnat efter sig ”ett vakuum” i Rissne och Hallonbergen, enligt Kajsa Johansson som är tillförordnad lokalpolisområdeschef i Sundyberg.

– Ett vakuum där goda krafter behöver kliva in och ta för sig av det allmänna rummet och förebygga risken att andra unga kriminella tar över scenen.

Gängmedlemmar dömdes

I fjol dömdes flera män från det så kallade Rissnenätverket till fleråriga fängelsestraff. Enligt domarna hade de gjort sig skyldiga till förberedelse till mord och grova vapenbrott.

En av männen, den utpekade ledaren för Rissnenätverket, har dömts till tre år fängelse för försök till grov utpressning och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Behövs förebilder

Kajsa Johansson får frågan om hur det står till med gängkriminaliteten i Rissne och Hallonbergen i dag. Svaret blir försiktigt.

– Jag kan inte säga så mycket om hur det eventuella nätverket ser ut i dag. Vi jobbar starkt med att förhindra all form av nyrekrytering och nyetablering av gäng i området.

VALFRÅGAN: Så ska utsatta områden bli tryggare

Fällande domar som visar att brott inte lönar sig är en del i det arbetet, enligt Johansson. Men, tillägger hon, ”vakuumet” ger också möjlighet att arbeta mer relationsskapande. Inte minst med ungdomarna i Sundbybergs utsatta områden.

– Att vi får ett utrymme där inte grovt kriminellas normer och moral är det som sätter en prägel. Barn och unga behöver andra förebilder i livet. Jag vill gärna vara en förebild för unga i Rissne och det finns andra fantastiska förebilder att se upp till.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Från "dopad" marknad till pristapp i Solna och Sundbyberg

Nyheter "Vissa bostäder har tappat mer i värde än andra" Bostadspriserna har dalat i länet, så även i Sundbyberg och Solna. Men lokala mäklare som Mitt i har pratat med tycker inte att vare sig säljare eller spekulanter ska oroa sig.fredag 12/8 15:20

Ukrainska barn fick vind i seglen på Ulvsundasjön

Nyheter Läger: "Roligast är när det blåser som mest" Kriget i Ukraina har fått en oväntad följd för några av de barn som flytt till Sverige. På Solna seglarskola odlar de ett nytt intresse, som kaptener till sjöss.fredag 12/8 15:12

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30