Stockholms våldsvåg fortsätter – bara i juni månad har polisen rapporterat att totalt tio personer skjutits i Stockholms län. Enligt polisen tillförs cirka tusen unga individer in i skjutvapenvåldet varje år, vilket hänger ihop med den organiserade brottsligheten.

Polisen i Sollentuna menar att nyrekrytering av unga till kriminella gäng är något de ser i kommunen, men under sommaren finns en extra stor oro.

– För vissa barn och ungdomar är sommaren en jobbig period där man inte har sin vardag uppstyrd, ingen skola att gå till eller skolpersonal som ser en på samma sätt. Man kanske har mindre social kontroll. Det är en farhåga för oss, att sommaren innebär att fler barn lockas in i de här miljöerna, säger Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna.

Arbetar förebyggande

Som nästan alla kommuner har Sollentuna en samverkansöverenskommelse, vilket innebär att kommunen och polisen samarbetar och syftar till att utveckla kontakten mellan dem.

– När det kommer till Sollentuna kommun har vi ett jättefint arbete med socialtjänsten. Vi har regelbundna avstämningar och har ganska bra koll på ungdomar som vi anser befinner sig i riskzonen för rekrytering, säger Kristian Bergström.

Polisen i Sollentuna jobbar förebyggande nere i åldrarna för att förhindra att unga ska se den kriminella livsstilen som något att se upp till. Men rekryteringen är inte alltid lätt att märka av, menar Kristian Bergström.

– Det är väldigt subtilt och det är ofta man lockar till sig ungdomar som har ett stort behov av att bli bekräftade. De smyger sig in, ger beröm, bekräftelse och kanske bjuder på en hamburgare. Det kan vara väldigt oskyldigt till en början.

Enligt Kristian Bergström har polisen kommit en bra bit på vägen för att förhindra nyrekrytering av unga om man jämför med tidigare år. Han menar även att de har det bra uppställt i sommar.

– Under sommaren kommer det finnas en uniformerad polis i Tureberg och vi har också lagt en hel del bemanning på civil personal i området.