På kort tid har polisen fattat beslut om att avliva flera älgar i Stockholm. Anledning är att de irrat sig in i olika villaområden, bland annat i Nacka och i Enskede.

Men enligt polisen hade de inte behövts skjutas om de bara hade blivit lämnade ifred.

– En älg som kommit vilse brukar kunna hitta tillbaka igen om den är lugn. Men när folk springer fram och ska ta bilder blir den stressad och aggressiv. Det är bottenlöst världsfrånvänt och synnerligen upprörande att folk inte förstår bättre, säger polisen Kenneth Kronberg, ansvarig för Nationella viltolycksrådet (NVR).

Inte tecknad film

Hans budskap är tydligt: Du ska absolut inte går nära älgar som hamnat inne i ett tätbebyggt område.

– Viltvårdare har varit eniga, det är inget fel på älgarna. Däremot är de väldigt stressade eftersom det är så otroligt många som försöker ta bilder. Det är anledningen till att vi måste döda älgarna – 08:or som tror att djurvärlden ser ut som i Walt Disneys filmer, säger Kenneth Kronberg.

https://www.mitti.se/nyheter/mickaela-attackerad-av-alg-mitt-i-gustavsberg/lmtau!7787681/

Han upplever att stockholmare "drar sig mot vilda djur som magneter".

– En älg är inte ett litet rådjur utan flera hundra kilo muskler. Jag har sett bilder där folk som står med sina barn eller sina hundar och försöker klappa älgen. De fattar inte att en älg kan krossa en liten hund hur lätt som helst.

https://www.mitti.se/nyheter/soderorts-radhusliv-lockar-skogens-konung/lmrec!3670053/