Botkyrka/Huddinge

En polispatrull stannar två personer i en bil i Vårby gård i november 2022. Det är en rutinkontroll, men snart fattar poliserna misstankar om narkotikabrott och vid en husrannsakan mot en av männen hittades narkotika.

I hans ficka hittar polisen också nycklar till en annan lägenhet i norra Botkyrka. En husrannsakan görs även på den adressen. I ett skrymsle på toaletten hittar polisen en svart väska med vapendelar, ammunition samt flera tunga halvautomatiska vapen – ett av dem användes i ett mord för över tio år sedan.

Polisens förundersökning

Från förundersökningen: Bild på toaletten där vapnen hittades.

Från förundersökningen: Bild på toaletten där vapnen hittades.

Polisens förundersökning

Snart fattar polisen misstankar mot en annan kille som också haft tillgång till lägenheten. Båda grips och häktas.

Årslånga fängelsestraff

Tillsammans med åklagare har Botkyrkapoliserna Alva Sonander och Matilda Franzén utrett ärendet med de två tonåringarna.

Domstolen konstaterar i sin dom att det inte råder några rimliga tvivel om att vapnen, magasinen och patronerna innehafts av de två ungdomarna. De döms till fleråriga fängelsestraff för grovt vapenbrott. Men innan dess var de helt okända av rättsväsendet.

De två utredarna vittnar om att det har blivit vanligare att kriminella nätverk inte bara rekryterar yngre personer, utan också ostraffade.

Hur förhindrar man att ostraffade dras in i kriminalitet?

– Jag tror det är viktigt att lyfta det här och informerar om vad det är man utsätter sig för och vilka risker som kommer med det. Hela ens liv kan bli förstört för att man hjälpt någon annan, säger Matilda Franzén.

– Jag tror man måste börja tidigt och möta ungdomar och barn i skolan. Redan där kan man fånga upp signaler när man pratar med ungdomar som när rekrytering sker och leda dem bort från det. För det finns säkert många fler fall som liknar det här som vi inte känner till. Då är en del i att förebygga det att få fler att vilja prata med oss, fyller Alva Smolander i.

Inte unikt

Fallet med de två ungdomarna är inte unikt. I dag är det enklare att bli inrekryterad av kriminella – och svårare att lämna, enligt polisen.

– En glorifierad bild av det kriminella livet med pengar, status, bilar och dyra märkeskläder lockar och då tänker man som ung inte på konsekvenserna skulle kunna bli om man går med. De påverkar resten av ditt liv och ofta din familj, säger Matilda Franzén.

– Med små medel lockas man in. Man passar en svart väska i några dagar en gång och har man gjort den en gång så är man fast. Om man inte gör det här grövre så berättar de för polisen att du passat väskan. Så det blir som förtäckta hot så att man känner sig tvingad att ställa upp. Sen är man inne. Försöker man backa så kommer hoten på andra sätt, säger Lotta Thyni, kommunpolis i Botkyrka.