I samband med mordet på en 20-årig man i Sätra den 7 augusti är nu polisen oroliga för en negativ våldsspiral kopplad till gängkriminalitet.

– I första hand så skulle det drabba de personer som är med i de här nätverken. Det vi kan säga generellt är att det efter en skjutning så finns det alltid en risk för en ny skjutning, då det ofta finns ett hämndbegär inblandat, säger David Sund, t.f. lokalpolisområdeschef i Skärholmen.

Fyra personer är häktade för medhjälp till mord på 20-åringen, två pojkar på 16 och 17 år och två unga män på 21 och 23 år.

Strösslar med utförare

– I dag är det fler barn och unga som väljer att begå de här brotten, det är ett symtom från våldsspiralen. Gängen vet att det finns ungdomar som kanske har ett missbruk eller har utmaningar på olika sätt, därför väljer man att utnyttja dem. De unga personer som utför de här brotten är inte så viktiga för nätverken för det finns utförare att strössla med, säger David Sund.

På båda sidor om centrumet bildades minnesplatser för 20-åringen.

På båda sidor om centrumet bildades minnesplatser för 20-åringen.

Angie Gray

Skjutningen i Sätra skedde relativt tidigt på kvällen och i centrumbyggnaden där många befann sig. Samma sak gällde när två personer sköts i Skärholmen tidigare i år.

De äldre personerna i nätverken bor ofta utomlands och kan inte utföra dåden själva, vilket enligt David Sund kan vara en av anledningarna till att skjutningarna sker så öppet.

Lojaliteter kan skifta

– Min egen gissning är att om det varit en högt uppsatt person som skulle utföra dådet så hade det behövts mer planering för att personen inte skulle riskera att bli tagen av polis. Kanske hade man försökt göra det på natten eller stått och väntat utanför offrets dörr. Men om en 16-åring åker fast eller inte, det bryr sig inte de högt uppsatta personerna om. Det är råare nu tyvärr.

David Sund kan inte svara på om mordet i Sätra går att koppla till skjutningen i Skärholmen i juni.

– I området och Stockholm generellt finns det både långvariga konflikter och sådana som poppar upp ganska snabbt. Det vi vet är att det har hänt något som gör att lojaliteter inom nätverken snabbt kan skifta.