Polisen och Stockholms stad har avslöjat bedrägerier hos två av torghandlarna. De två oseriösa torghandlarna är inte kvar på Hötorget. OBS: Genrebild. Foto: Sacharias Källdén / Mostphotos

Polisen misstänker: Handlare tog 13 000 för morotsknippe

Ett knippe morötter för 13 000 kronor. Det ska en 94-årig man ha lurats att betala på Hötorget. Nu finns misstankar om att oseriösa handlare har lagt på både en och två nollor på kortköp.

  • Publicerad 12:29, 17 maj 2022

Två handlare har fått sina tillstånd indragna medan förundersökning pågår.

De är misstänkta för att ha satt i system att salta sina kvitton rejält genom att knappa in en eller flera extra nollor i kortterminalen. Det som skulle ha kostat 54 kronor ska ha landat på 540 och 150 kronor ska i stället ha blivit 1 500.

Stort mörkertal

– De aktuella torghandlarna har i huvudsak riktat in sig på äldre personer och turister som inte märkt att de blivit lurade förrän kanske långt efteråt. En del har säkert svurit, men tyckt att summan de förlorat varit för liten för att bry sig om det. Däremot misstänker vi att torghandlarna själva tjänat väldigt mycket pengar, säger Jan Friberg vid Stockholmspolisens bedrägerisektion.

Ett hundratal av de som ska ha blivit lurade har vänt sig till Stockholms stad som i sin tur inte vetat exakt vilka torghandlare det ska röra sig om. Även polisen har fått in anmälningar. Eftersom summorna varit låga jämfört med andra bedrägeribrott har polisen inte haft resurser att utreda dessa ärenden tidigare.

Stödköp som bevis

I år fick bedrägerisektionen däremot en möjlighet att ta tag i anmälningarna och kunde inleda ett samarbete med staden. Man kontaktade ett 30-tal personer som lämnat klagomål och dem som gjort polisanmälan.

– De som vi kontaktade visade mycket stor uppskattning för att vi tagit tag i detta, säger Jan Friberg.

Genom att begära in kvitton och kontoutdrag kunde polisen härleda vilka torghandlare det handlade om.

Stockholms stad anlitade ett civilt bolag som gjorde riktade stödköp hos de aktuella torghandlarna. Det visade sig att bedrägerierna fortfarande pågick och med köpen som bevis kunde Stockholms stad dra in torghandlarnas tillstånd.

– Nu är de inte kvar på Hötorget och det ökar tryggheten för de som handlar där. Förhoppningen är att staden och polisens insats ska fungera brottsförebyggande genom att vi visat att vi tagit bedrägeriet på allvar, säger Jan Friberg.

30-40 anmälningar

Under 2021 och fram till april 2022 har polisen mottagit 30-40 anmälningar om bedrägerier på Hötorget.

Det pågår två separata förundersökningar med skäligen misstänkta.

Polisen och Stockholms stad har endast sett bedrägerier i salustånd med frukt och grönsaker.

"Försök inte lura mig" – om hur äldre kan skydda sig mot bedrägerier.

Källa: Polisen och Stockholm stad

Visa merVisa mindre