Två handlare har fått sina tillstånd indragna medan förundersökning pågår.

De är misstänkta för att ha satt i system att salta sina kvitton rejält genom att knappa in en eller flera extra nollor i kortterminalen. Det som skulle ha kostat 54 kronor ska ha landat på 540 och 150 kronor ska i stället ha blivit 1 500.

Stort mörkertal

– De aktuella torghandlarna har i huvudsak riktat in sig på äldre personer och turister som inte märkt att de blivit lurade förrän kanske långt efteråt. En del har säkert svurit, men tyckt att summan de förlorat varit för liten för att bry sig om det. Däremot misstänker vi att torghandlarna själva tjänat väldigt mycket pengar, säger Jan Friberg vid Stockholmspolisens bedrägerisektion.

Ett hundratal av de som ska ha blivit lurade har vänt sig till Stockholms stad som i sin tur inte vetat exakt vilka torghandlare det ska röra sig om. Även polisen har fått in anmälningar. Eftersom summorna varit låga jämfört med andra bedrägeribrott har polisen inte haft resurser att utreda dessa ärenden tidigare.

Stödköp som bevis

I år fick bedrägerisektionen däremot en möjlighet att ta tag i anmälningarna och kunde inleda ett samarbete med staden. Man kontaktade ett 30-tal personer som lämnat klagomål och dem som gjort polisanmälan.

– De som vi kontaktade visade mycket stor uppskattning för att vi tagit tag i detta, säger Jan Friberg.

Genom att begära in kvitton och kontoutdrag kunde polisen härleda vilka torghandlare det handlade om.

Stockholms stad anlitade ett civilt bolag som gjorde riktade stödköp hos de aktuella torghandlarna. Det visade sig att bedrägerierna fortfarande pågick och med köpen som bevis kunde Stockholms stad dra in torghandlarnas tillstånd.

– Nu är de inte kvar på Hötorget och det ökar tryggheten för de som handlar där. Förhoppningen är att staden och polisens insats ska fungera brottsförebyggande genom att vi visat att vi tagit bedrägeriet på allvar, säger Jan Friberg.