Soten och skroten efter gårdagens brand får parkeringen utanför bageriet i Sjödalen att se ut som en krigszon. Flera lastbilar är helt urbrända och röklukten sticker fortfarande i näsan.

Människor som går förbi stannar upp och samtalar lågmält. Bilrutor rullas ner och mobiltelefoner sticker ut för att fota. En av de förbipasserande är Peter Bühler, som är ute och rastar sin hund. Han bor i närheten.

– Min fru hörde smällen dagen innan och hade trott att det var åska innan vi såg på nyheterna vad som hänt. Man undrar ju så klart vad som har hänt när det är flera lastbilar som brunnit också.

Det var strax innan 22 på tisdagskvällen som lastbilarna intill ett bageri började brinna. Kvällen innan började det brinna på samma plats efter en explosion.

Polisen tror i dagsläget att en lastbil har självantänt och sedan har det spridit sig till de övriga.

Polisen tror i dagsläget att en lastbil har självantänt och sedan har det spridit sig till de övriga.

Angie Gray

Övervakningsfilm

Men det är inte säkert att de två händelserna har med varandra att göra. Måndagens explosion utreds av polisens avdelning för grova brott som allmänfarlig ödeläggelse. Tisdagens brand tror polisen berodde på att en av lastbilarna självantände.

Bilder från övervakningskameror stärker den tesen.

– Man ser att det börjar pyra i en lastbil och att det sedan sprider sig. Fyra lastbilar har brunnit ur totalt och två till skadats. Så arbetshypotesen är att det rör sig om en självantändning. Men vi utesluter ingenting och har fortfarande en öppen utredning om grov skadegörelse, säger Reine Berglund vid Huddingepolisen.

Även Carina Engström bor i närheten och passerar på sin löptur.   – Det är förjävligt att det händer och man undrar vad som hänt. Man hoppas ju att det är en olyckshändelse. Och att det inte ska hända närmare hemmet, det här är ju i alla fall i ett industriområde, säger hon.

Även Carina Engström bor i närheten och passerar på sin löptur.  – Det är förjävligt att det händer och man undrar vad som hänt. Man hoppas ju att det är en olyckshändelse. Och att det inte ska hända närmare hemmet, det här är ju i alla fall i ett industriområde, säger hon.

Angie Gray

Lastbil tagen i beslag

Bageriets vd är lättad över att ingen människa har skadats.

– Det är bilar vi har förlorat och det blir försäkringsärenden. Som tur är har vi extra bilar på verkstaden som vi kan använda så just nu är bageriet opåverkat, säger han.

Den lastbil som brann dagen innan är tagen i beslag.

– Kameraövervakning och utredningen gör att den händelsen benämns som en detonation, säger Reine Berglund.

– Det är ju bra för allmänheten att veta att det pekar på att den andra händelsen troligen rör sig om en självantändning, så man inte tror det har sprängts flera gånger i området, säger han.