Sedan årsskiftet har flera skolor i Värmdö hört av sig till polisen för att de misstänker att elever använder och/eller säljer knark.

– Orosanmälningarna kommer från olika skolor och det rör sig om unga i åldern 13 till 17 år. Det kan vara att en elev uppträder konstigt eller kommer drogpåverkad till skolan, till exempel, säger Therese Axensjö, kommunpolis i Värmdö.

20 hembesök

Det har lett till cirka 20 hembesök de senaste veckorna där polis och socialtjänst har åkt hem och pratat med ungdomarna och deras föräldrar.

– Det har varit bra samtal. Syftet är att fånga upp de här personerna tidigt för att hjälpa och stötta dem, och stötta föräldrarna, säger Therese Axensjö.

Det handlar också om att få den unga att förstå riskerna, enligt polisen.

– Cannabis, som är den vanligaste drogen bland unga, är starkt beroendeframkallande och kan leda till tyngre droger. Det är även en risk att ha kontakt med dem som säljer knark, eftersom det rör sig om kriminella personer, säger Therese Axensjö.

Drogberoende leder också ofta till brott för att skaffa pengar.

Några av ungdomarna som polisen har träffat är nu misstänkta för narkotikabrott. Det handlar om eget bruk och innehav.

Cannabis, ecstasy och kokain

Anders Holmström, samordnare för brottsförebyggande arbete hos Värmdös socialtjänst, säger att arbetet med att försöka upptäcka och hjälpa unga som använder droger, pågår hela tiden.

– Det finns tyvärr en drogliberal syn bland de unga i dag och det är oroväckande, säger han.

Den senaste tidens våg av anmälningar behöver inte betyda att bruket av droger bland unga på Värmdö har ökat, enligt polisen och socialtjänsten, snarare att skolorna har blivit bättre på att uppmärksamma och anmäla problemet.

Knarket upptäcks allt längre ner i åldrarna, enligt polisen. Det är mest cannabis, men även ecstasy och kokain och drogerna är lätta att få tag i via sociala medier, enligt polisen.

I samband med hembesöken har ungdomarna erbjudits en tid på Minimaria, drogmottagningen för unga som ligger i Gustavsbergs hamn.

https://www.mitti.se/nyheter/drogandet-har-blivit-coolt/repubd!PX@QZ8UOjo6uvuGNdhvMg/

https://www.mitti.se/nyheter/malet-minska-drogandet-bland-unga-i-varmdo/repuav!CNaCRnvD3ZYZENDXFyrMQ/