Stöldbegärligt. Utombordsmotorer. Foto: Mostphotos

Polisen hittade 17 stulna båtmotorer

Två gps-försedda båtmotorer på Värmdö hjälpte polisen att hitta en stor gömma med stöldgods - nämligen 17 utombordsmotorer, till ett värde av en miljon kronor.

  • Publicerad 14:53, 13 okt 2021

Polisen gjorde ett annorlunda fynd i ett förråd i Söderort förra helgen, nämligen 17 stulna båtmotorer. De ska ha upptäckts tack vare att en av motorerna var försedd med en GPS-sändare.

Den första händelsen inträffade natten till fredag 8 oktober då en båtägare i Värmdö fick indikation om att motorn, som satt på hans båt, började röra på sig. Den ska då ha befunnit sig i närheten av Kalvsviks brygga. Detta trots att han själv befann sig någon annanstans.

Mannen kunde också, via sin mobiltelefon, se att strömmen brutits ombord på båten.

Polisen åkte till platsen med hundpatrull, väl där hittade de båten och motorn och efter att hunden fått upp ett spår i skogen kunde de också gripa en misstänkt gärningsman. Han sitter nu häktad misstänkt för försök till grov stöld, brott mot knivlagen och olovlig vistelse i landet.

"Följde efter" stulen motor

Senare under fredagen hörde en annan båtägare av sig med samma problem: Hans båtmotor var i rörelse, fast vid en annan båtplats på Värmdö. Polisen åkte dit och hittade båten en bit därifrån, medan själva motorn var påväg till en annan plats, söder om stan. Det här såg ägaren tack vare gps:sen på motorn.

Polisen "följde efter" motorn och hittade tillslut två förråd i Söderort som visade sig innehålla totalt 17 stulna motorer, till ett värde av minst en miljon kronor. De två män som hyr förråden är nu misstänkta för grovt häleri.

Polisen utreder stöldgodset i förråden ihop med de två fallen av stöld på Värmdö. Alla de 17 båtmotorerna har lämnats tillbaka till sina ägare.

Enligt polisen sker många stölder av båtmotorer under den här perioden på året, när båtar precis har tagits upp på land.