Tomt löfte. Kameraskyltarna sitter fortfarande kvar men polisen tog ner kamerorna i somras. Foto: Pekka Pääkkö

Polisen har tagit ner kameror som skulle trygga Fisksätra

Förra året satte polisen upp övervakningskameror i Fisksätra för att bekämpa den öppna droghandeln. I år klassade polisen Fisksätra som ett utsatt område – och tog ner kamerorna.

  • Publicerad 17:47, 23 dec 2021

Tajmingen är ju den sämsta tänkbara

Shoaib Maqsood, 43, och sonen Mohammad Shayaan, 6, promenerar över gångbron från Saltsjöbanan och passerar lyktstolpen med kamerasymbolen som skvallrar om att polisens kameror övervakar platsen. Men den skarpsynte kan se att de vakande ögonen på husfasaderna på Fisksätra torg 2–16, har plockats ner. Skruvhål i fasaden och sladdar som dinglar i vinden är allt som är kvar.

– Vi skulle behöva fler kameror i stället. Vi har känt oss tryggare när de har funnits här, säger Shoaib Maqsood.

Besvikna. ”Polisen borde sätta upp fler kameror i stället”, säger Shoaib Maqsood, 43, pappa till Mohammad Shayaan, 6. Foto: Pekka Pääkkö

Sattes upp efter våldsvåg

Fisksätra skakades av flera våldsdåd i augusti förra året. En man sprang ut från Ica Supermarket med knivhugg i huvudet efter att ha jagats av beväpnade män och automateld avlossades mot såväl balkonger som inne i centrum. För att bemöta våldsupptrappningen och den öppna droghandeln satte polisen i september förra året upp kameror vid Fisksätra torg. Tre månader senare beslutades att kamerorna skulle bli permanenta och kompletteras med ytterligare tre: vid gångbron över Fisksätravägen och på fasaden vid Laxgatan 1–17.

”De ska sitta uppe”

Men bara ett halvår senare monterade polisen ner kamerorna igen.

– Uruselt! Jag visste inte ens att de hade tagit bort dem. De ska sitta uppe – jag tycker att det har känts tryggare sedan de satte upp dem, säger en person som arbetar i Fisksätra centrum.

Emanuel Dauchez, gruppchef för Stockholmspolisens kamerabevakningssektion, bekräftar att kamerorna plockades ner i juni. Orsaken var att de behövdes ”på annan plats samt att andra aktörer har kameror i Fisksätra”, skriver han i ett mejl till Mitt i.

Fisksätra har nyligen klassats som ett utsatt område av polisen. Finns det inte ett behov att ha kamerorna i Fisksätra då?

”Behovet av kameror är stort på många platser i regionen, utbyggnad pågår.”

Finns det några planer på att sätta upp kamerorna i Fisksätra igen?

”Fortlöpande bedömer och prioriterar polisen behovet med hela regionens behov i fokus”, svarar Emanuel Dauchez.

Kommunalråd. Mats Gerdau (M) är kritisk till att polisen har plockat bort sina kameror i Fisksätra. Foto: Johan Kristensen

”Kostar inte en miljon”

Kommunalrådet Mats Gerdau (M) är upprörd.

– Det är ju bedrövligt att polisen har så dåligt med pengar att man kan inte kan ha kvar en kamera i ett område som klassas som utsatt område. De kostar ju inte en miljon. Jag kan förstå att det finns andra områden som också behöver kameror men att det ska behöva gå ut över Nacka och Fisksätra känns fel. Tajmingen är ju den sämsta tänkbara när man utser Fisksätra till utsatt område.

”Väldigt märkligt”

Klockan 13.21 passerar en polisbil Fisksätra kyrka och kör in bland flerfamiljshusen. En mamma knuffar sin ettåriga dotter i en barnvagn förbi torget. Hon märkte när polisen tog bort kamerorna.

– Det kändes väldigt märkligt. Det har väl med ekonomin att göra. Det kändes mycket bättre när de kom upp, ungdomarna som hängde här verkade dra någon annanstans.

Skottlossning mot balkonger

18 augusti, 2020, avlossades 27 skott med automatvapen i Fisksätra centrum.

26 augusti, 2020, flera balkonger träffades i en skottlossning på Ålgatan.

29 augusti, 2020, en man har knivhugg i huvudet efter att ha jagats av beväpnade män på Ica.

September 2020: Polisen svarar med att sätta upp kameror på fasaden på Fisksätra torg 2–16.

December 2020: Kamerorna blir permanenta och tre till ska upp: gångbron över Fisksätravägen och fasaden vid Laxgatan 1–17.

Juni 2021: Polisen plockar ner kamerorna.

December 2021: Polisen utser Fisksätra till utsatt område.

Visa merVisa mindre