Nu är våren här med vitsippor, huggormar och buskörande mopedister.

– Det är lika säkert vårtecken som tranorna i Hornborgasjön, säger kommunpolisen Magnus Nilsson.

Hur stort problemet är med mopeder på gångbanor, mopeder som trimmas eller körs av unga utan körkort varierar från år till år. Vad som är säkert är i alla fall att moppesäsongen har dragit igång.

– Det viktiga är att vuxna och föräldrar tar sitt ansvar för sina ungdomar.

Svidande konsekvenser

För det kan få rejäla konsekvenser om en en tonåring drar runt med en trimmad moppe på gång- och cykelvägar. När mopeden är trimmad är den inte längre en moped utan en motorcykel och då måste föraren ha körkort.

Det innebär att föraren åker dit på både vårdslöshet i trafik och olovlig körning. Det kan leda till ett spärrat körkortstillstånd vilket innebär att tonåringen får vänta med att övningsköra.

– Men det tar inte slut där. För ofta är mopeden registrerad på föräldern. Den kan åka dit på tillåtande av olovlig körning vilket i värsta fall kan innebära ett samtal från Transportstyrelsen som ringer och meddelar att förälderns körkort är indraget.

Föräldrar med slapp inställning

Men ändå säger Magnus Nilsson att vissa föräldrar kan ha en något slapp inställning vilket vett ens ungar har på mopeden.

– Vissa menar att de inte hade en aning om att mopeden varit trimmad. Och andra föräldrar som inte tycker att det är en stor grej.

Det förekommer också att 14-åringar dyker upp på mopeder trots att det är 15-årsgräns.

– Då blir det samtal till förälder som inte förstått att tonåringen varit ute. Men står det en blänkande moped i garaget och 14-åringen vet vart nyckeln finns, då kanske det är bättre att ta med sig nyckeln till jobbet.

Kriminella som buskör

Ett problem som ökat på en del håll i bland annat Järfälla är de stora motorcross-cyklarna. De är regelrätta motorcyklar som ofta stulits och sedan buskörs av äldre ungdomar.

– Det är personer som kanske är på väg in i kriminaliteten. De känns igen av att de i princip alltid saknar skyddsutrustning. De har en huva över huvudet och en bandana för ansiktet.