På lördag förväntas ett mindre gäng högerextremister marschera från Rönninge station till korsningen Storskogsvägen/Säbyvägen. Foto: Mostphotos

Polisen ger tillstånd till högerextrem demonstration i Salem

På lördag förväntas ett mindre gäng högerextremister marschera från Rönninge station till korsningen Storskogsvägen/Säbyvägen. Det är samma sträcka som den ökända Salemmarschen en gång gick.

  • Publicerad 14:40, 10 dec 2021

Demonstrationen väntas äga rum någon gång mellan klockan 12 och 16 lördagen den 11 december. Det omnämndes först under sammanträdet av Salems kommunfullmäktige under torsdagen.

– Det har beviljats tillstånd att arrangera en demonstration på lördag, inkluderande koranbränning, från Rönninge station till den välkända korsningen Storskogsvägen/Säbyvägen och tillbaka, meddelade Lennart Kalderén (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Polisen bedömer att det rör sig om en väldigt liten skara. Vi har känt till det sedan i fredags, och tagit i höjd för den vanliga planeringen vi hade förr om åren – och som vi trodde vi skulle slippa – nämligen när vi hade Salemmarscherna.

Bakom den planerade demonstrationen står det danska högerextrema och antimuslimska partiet Stram kurs. Partiet har gjort sig ett namn genom att bränna koraner på offentliga platser.

De har också beviljats tillstånd att demonstrera på Skärholmens torg på lördag förmiddag.

Liten skara människor

Salems kommun har överklagat Polismyndighetens beslut.

"Vi vill uttrycka vår frustration över att Salem kan bli arena för denna typ av händelser. Vi ser det som kommunens skyldighet att delge kommuninvånarna information om att demonstrationen sannolikt kommer att äga rum", skriver kommunen på sin hemsida.

– Better safe than sorry, så att säga. Planera för det värsta – hoppas på det bästa, säger Lennart Kalderén.

Polisen: Kommer hantera det

Polisens bedömning är att det rör sig om en liten skara människor som förväntas gå marschen, och att trafik och kollektivtrafik kommer att fungera som vanligt.

Varför beviljar ni tillstånd för högerextrema?

– När våra jurister utfärdar tillstånd för allmänna sammankomster gör man en samlad bedömning och tittar på flera aspekter. Vad en person har för åsikter är inget vi tar ställning till, säger polisens presstalesperson Anna Westberg.

Hon känner inte till uppgiften att det ska vara någon form av koranbränning vid sammankomsten, varken i Salem eller i Skärholmen innan dess, men säger att polisen är redo att ta itu med vilken situation som än kan komma att uppstå.

– Oavsett vad som kommer att ske kommer vi att ha resurser som kommer hantera det, och som kommer att göra det som är nödvändigt för att hantera situationen på lämpligt sätt, säger hon.

Salemmarschen

Mellan 2001 och 2010 marscherade nazister och andra högerextrema på Salems gator. Det gjordes i samband med årsdagen för mordet på nynazisten Daniel Wretström, 17, den 9 december 2000.

Marschen var enligt Expo som störst 2003 då ungefär 2 000 personer deltog. Vid flera tillfällen uppstod sammandrabbningar mellan demonstranterna, polisen och motdemonstranter.

Deltagarantalet avtog efter 2003 och 2011 flyttade demonstrationerna in till centrala Stockholm.

Information delas löpande

Kommunen kommer att dela information löpande under lördagen på deras hemsida, och kommunens växel kommer att vara bemannad från klockan 12.

Kommunens hemsida hittar du här, och telefonnumret till växeln är 08-532 598 00.