FUL I MUN. Polisen talade nedvärderande och rasistiskt och riskerar nu påföljd för sitt beteende. Foto: Mostphotos/Mitt i

Polis sa n-ordet – riskerar disciplinstraff

En manlig polis i Stockholm har flera gånger uttryckt sig rasistiskt. Hans chefer har nu anmält honom.

  • Publicerad 04:23, 7 jul 2021

Det är regionpolisledningen i Stockholm som har anmält en polis i 60-årsåldern till polisens personalansvarsnämnd. Detta då polisen flera gånger har uttryckt sig rasistiskt.

Bland annat ska han ha kallat en förbipasserande person för n-ordet, samtidigt som en mörkhyad kollega befann sig i samma polisbil som han själv. Tidigare i våras ska han även ha sagt till sina kollegor skulle ut och "banka afghaner".

Den anmälda polisen arbetar i lokalpolisområde Sollentuna, som förutom Sollentuna inkluderar Sigtuna och Upplands Väsby.

Ny rasism-skandal i Haninge – SD:s nya gruppledare avgår

Skev bild

Mannen själv säger till sitt försvar att har en tendens att "slänga ur sig grodor". Han vill även poängtera att han inte är en rasistisk människa och att ärendet därför ger en skev bild av honom. Som förklaring till varför han yttrat sig som han gjort har han bland annat sagt att han bara sagt vad han såg utanför polisbilen.

Inte acceptabelt

I Polismyndighetens etiska policy samt ”Polismyndighetens strategi for likabehandling” framgår det med tydlighet att kränkningar i någon form inte är accepterat. Att i dag använda uttryck som polismannen har gjort är föråldrade, förolämpande och har ett uppenbar negativ laddning samt visar en omdömeslöshet och som allvarligt kan påverka allmänhetens förtroende för polisen.

Det menar polisens personalansvarsnämnd som rekommenderar att polisen ska få en varning.

Femteklassarnas läxa: Att böja n-ordet