Det var tidigare under måndagseftermiddagen som det kom till skolledningarna i Järvas kännedom att det på sociala medier förekommit något slags hot mot vissa skolor i området. 

– Då kontaktade vi polisen omgående, säger Fredrik Boström, grundskolechef i Järva.

Enligt Fredrik Boström handlar det om Hjulsta grundskola och Rinkebyskolan. Tidigare har det förekommit uppgifter om att skolorna inrymts, med enligt Fredrik Boström är det inte en adekvat term.

– Vi har valt att se till att det finns vuxna vid varje dörr, vi har mejlar ut information till föräldrar och avvaktat ytterligare information från polisen. Eleverna är inte inlåsta på det sättet, men det är låsta verksamheter överlag – det är alltid låst helt enkelt. Men eleverna hålls inte kvar i skolorna och får gå hem som vanligt nu efter skoldagens slut.

Hur gör ni för att garantera elevernas säkerhet?

– Vi gör som vi alltid gör i sådana här situationer – vi har tät kontakt med polisen, vi är tydliga i vår kommunikation och kommunicerar med alla berörda grupper så att de vet hur de ska agera, säger Fredrik Boström.

Han understryker att det inte hänt någonting på någon skola. Förmodligen kommer de ha öppet som vanligt i morgon.

– I dagsläget tror jag inte vi kommer hålla stängt, men vi avvaktar som sagt och har tät kontakt med polisen, säger Fredrik Boström.

Undersöker uppgifterna

Polisen vill inte kalla uppgifterna för hot.

– Vi uttrycker det inte så, vi håller på med en kontroll av uppgifter vi fått som ska ha funnits på sociala medier, säger Ola Österling, polisens presstalesperson.

Det handlar om uppgifter som gått i andra och tredje hand, berättar han. Polisen har fått samtal från två olika personer som ska ha tagit del av uppgifterna om det eventuella hotet på sociala medier.

– Just nu håller vi på med en analys av dessa uppgifter med professionella bedömare, vi har kontakt med skolorna och håller på att vederlägga äktheten.

Polisen är på plats med patruller vid flera skolor, berättar han, men vill inte bekräfta att det är enbart är Hjulsta grundskola och Rinkebyskolan det rör sig om.

Vilka skolor handlar det om?

– Det handlar om flera skolor i norra Stockholm, det är det jag kan säga.

Bör föräldrar vara oroliga?

– Jag kan inte säga något om hur föräldrar ska reagera på en sådan här sak, säger Ola Österling.

Extra försiktiga

På Hjulsta grundskola är man extra försiktiga, berättar rektor Robert Staby.

– Vi har inrymt eleverna och personalen, sett till att dörrarna är låsta. Vi håller på att kommunicera med polisen och avvaktar en bedömning från dem, sa han vid 15-tiden på måndagen.

Inte heller Robert Staby vet vad det ska röra sig om för slags hot.

– Det är ett löst rykte och vi vet inte riktigt vad det handlar om. Mitt fokus just nu är att kommunicera med vårdnadshavare, jag sitter och sms:ar med alla föräldrar, men det är lugnt här, så mycket kan jag säga, säger Robert Staby.

Texten uppdateras.