Ännu ett bedrägeri mot en äldre person på Lidingö har anmälts. Den här gången blev en kvinna i 90-årsåldern uppringd av en kvinna som utgav sig för att vara polis. Hon frågade om brottsoffret hade några smycken hemma och uppgav även att en man hade köpt två telefoner i brottsoffrets namn.

Hon lovade att kvinnan skulle få tillbaka pengar för de köpta mobiltelefonerna. Innan det skedde skulle en annan person komma hem till kvinnan och hämta hennes smycken, dessa skulle hon få tillbaka om några dagar.

En man kom dit och tog med sig smycken och ett uttagskort.

Polisen åkte senare hem till målsägande och tog upp en anmälan angående grovt bedrägeri. I dagsläget finns ingen misstänkt.

I november 2022 rapporterade Mitt i om att polisen har börjat med nya insatser mot bedrägerierna.

– Vi har gjort flera informationsinsatser och tagit hjälp av bland andra hemtjänsten och grannstödsbilen. Jag har även haft flera informationsträffar med allt från Pensionärernas riksorganisation till bostadsrättsföreningar, säger kommunpolisen Thommy Brännström.

Än så länge ser polisen dock ingen nedgång på antalet anmälningar.

– De ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare, men det är positivt att de i alla fall inte ökar, säger Thommy Brännström.

Mellan januari och slutet av april har sammanlagt drygt 90 anmälningar om bedrägeriförsök eller fullbordade bedrägerier kommit in till polisen. Det är på samma nivå som motsvarande period i fjol. Enligt Thommy Brännström skiljer det sig från de övriga i lokalpolisområdet (Vasastan, Östermalm och Kungsholmen) där ärenden fortsätter att öka.

– Det är tyvärr väldigt få fall som blir uppklarade. De som enbart sker över telefon, sms och mejl är svårutredda. Däremot ökar chanserna för oss i de fall där bedragarna kommer hem till offret. I alla fall om det anmäls snabbt.