Bedrägerierna mot äldre har exploderat på Lidingö och i norra innerstan. Polisen och staden har inlett ett intensivt samarbete för att stoppa bedragarna som lurar äldre på stora summor.

”Hej mamma, min telefon är på lagning så jag har detta tillfälliga nummer så länge”.

Med det sms:et började ett av 717 anmälda bedrägerier mot äldre i Norrmalms lokalpolisområde (Vasastan, Östermalm, Kungsholmen och Lidingö) under 2022.

– Ibland sker ett fysiskt möte, men oftast handlar det om att man försöker luras via telefon eller sms, säger Thommy Brännström, kommunpolis på Lidingö.

Sms-konversationen mellan ”dottern” och mamman fortsätter och handlar om väder och annat vardagligt.

Men det är inte dottern som skriver utan en bedragare vars mål är att förmå den äldre kvinnan att föra över pengar via Swish eller med hjälp av bank-id.

Känns pinsamt

– Flera sms av den typen har skickats till Lidingöbor de senaste veckorna, vilket har lett till flera fullbordade brott, säger Thommy Brännström.

Bedrägerierna har ökat i hela landet. Ökningen av försök och fullbordade brott i norra innerstan och Lidingö är brutal under 2022 – hela 427 procent.

Från 201 anmälningar till 717 stycken. Men mörkertalet kan vara stort.

– Många människor som har blivit uppringda känner att det är pinsamt, säger Thommy Brännström.

Nyligen blev en äldre kvinna uppringd av en person som påstod att någon hade beställt varor i hennes namn. Därför skulle personal från kvinnans bank komma förbi och installera ett larm och samtidigt ta hand om hennes värdesaker.

Men mellan samtalen fick kvinnan kontakt med sin dotter som ringde polisen.

– När vi var där kom en man som skulle installera ett larm. Honom kunde vi gripa, säger Ola Åkesson.

Vilka som ligger bakom bedrägerierna är inte helt lätt att säga, det kan vara organiserat på olika sätt. Polis och åklagare har tidigare kopplat många av dem till kriminella nätverk runtom i Stockholm.

Kroka arm

I vissa fall har äldre blivit av med 500 000–700 000 kronor, och Norrmalmspolisen tar nu hjälp av staden på ett nytt sätt för att försöka bromsa utvecklingen.

Under vecka 42–43 har cirka 2 500 äldre fått brottsförebyggande information om bedrägerier.

Både kommunal hemtjänst och privata hemtjänstutförare har deltagit i samarbetet.

– Personalen informerar kunderna om hur de kan undvika att bli utsatta för bedrägerier, säger Stefan Heinebäck, förvaltningschef för vård, omsorg och socialtjänst på Lidingö stad.

Staden informerar också genom pensionärsorganisationerna PRO och SPF, kyrkorna, vårdcentralerna och på Mötesplats centrum.

– Det är jätteviktigt att vi krokar arm med polisen och alla som på något sätt kan vara behjälpliga. Ju fler vi är desto större möjligheter har vi.