Den polis som åtalades för att ha vållat en 48-årig Käppalabos död i november 2021 har i dag, måndag, dömts vid Stockholms tingsrätt.

Det var klockan 9.20 på morgonen den 12 november förra året som polis kallades till en lägenhet i Käppala.

En kvinna hade larmat om att hennes sambo slog sönder saker i bostaden.

Polisen mötte mannen i trapphuset, han ska ha varit aggressiv och gått till angrepp. När de tog tag i honom ska han ha gjort motstånd och försökt ta en av polisernas pistoler.

Poliserna sprayade honom med pepparspray och brottades med honom. Därefter hamnade de utanför entrén, där de satte handfängsel på mannen.

En lastbilschaufför vars sopbil var utrustad med kamera fångade händelseförloppet på film.

Filmen visar bland annat hur polismannen som dömts höll sitt knä mot mannens bröstrygg i nästan två minuter, medan han låg på en trappkant. Mannen slutade andas och drabbades av hjärtstopp.

När poliserna såg att mannen var blå i ansiktet påbörjade de hjärt- och lungräddning. De tillkallade även ambulans och fler poliser.

Mannen transporteras till Karolinskad sjukhuset i Solna, där han senare avled.

Fallet är unikt då det är första gången man prövat polisens ansvar för ett polisgrepp.

– Det är första gången en polis i modern tid har åtalats för vållande till annans död för ett fysiskt grepp, sade Annika Norée, som forskar på straffrätt och polisrätt, till TT.

Den dömda polisen nekar till brott. Påföljden blev villkorlig dom och 50 dagsböter. Han behåller sitt jobb.

Enligt Stockholms tingsrätt orsakade han mannens död genom oaktsamhet.

”Tingsrätten menar att det genom en film som återger stora delar av händelseförloppet och en obduktionsläkares uppgifter är bevisat att mannen avled till följd av kvävning med efterföljande hjärtstopp”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.