Oro. Området runt Stenhamra centrum är en plats som många unga upplevt orolig. Dit kan sommarpolarna komma i sommar. Foto: Stefan Källstigen

Polare ska göra sommarlovet tryggare

När fler unga väntas vara kvar hemma i sommar vill kommunen göra öarna tryggare. I samband med skolavslutningen syntes årets sommarpolare för första gången ute. "Syftet är att öka trygghetskänslan", säger Hanna Zetterman, enhetschef för öppenvården.

  • Publicerad 16:37, 11 jun 2021

De kommer exempelvis röra sig på badplatser och skolgårdar.

I fjol gjordes ett försök med så kallade sommarpolare ute på Mälaröarna. Satsningen innebar att unga vuxna rörde sig runt om på öarna och platser där många ungdomar vistades eller områden som behövde mer vuxennärvaro.

Kommunens erfarenhet är att det var en lyckad satsning och nu när sommarlovet är här är även polarna tillbaka.

Bakgrunden är precis som i fjol att många unga väntas vara kvar på hemmaplan i sommar samtidigt som många arrangemang och verksamheter har stängts på grund av pandemin. Där ska polarna fylla en viktig funktion.

– Under vecka 23 har de haft introduktion med fältassistenterna och från vecka 24 går de på ordinarie schema, säger Hanna Zetterman, enhetschef för öppenvården och ansvarig för projektet.

Sommaranställning

Polarna är i 25-årsåldern och anställda över sommaren. De kommer vara fyra stycken och ha en arbetsledare. Målgruppen för deras insats är 12–18-åringar. Förutom att ta sig dit där ungdomarna är kommer de att ordna aktiviteter.

– Det kan vara att spela fotboll, brännboll, grilla eller bada, säger Hanna Zetterman.

Polarna kommer både att röra sig fritt på öarna, men även ha konton på sociala medier för att ha kontakt med ungdomarna och beskriva vad de har på gång.

– De kommer exempelvis röra sig på badplatser och skolgårdar.

Under våren har Stenhamra centrum haft problem med bland annat unga som kastat ägg på bussar och en väktare som besköts med en raket.

Men enligt Hanna Zetterman har just de händelserna inget med satsningen på sommarpolare att göra.

– Det är en generell trygghetssatsning, men polarna innebär att det är fler vuxna ute och det är positivt när det har varit stökigt.

Kommunens samordningschef Lena Törnblom Löfquist hoppas att även andra vuxna ska hjälpa till med trygghet och efterlyser fler deltagare till vuxenvandring.

– Det pågår hela sommaren och de träffas vid ungdomsgårdarna klockan 20.00 på fredagar och lördagar, säger Lena Törnblom Löfquist.

Om sommarpolarna

Upplägget är att sommarpolarna är ute under hela sommaren onsdagar till lördagar klockan 19.00–01.00. De kommer även synas ute heltid någon dag.

Sommarpolarna kommer ha särskilda kläder för att kännas igen och det kommer även ha en bil de åker runt i.

Projeket finansieras av Ekerö kommun.

Källa: Ekerö kommun

Visa merVisa mindre

Chef. Hanna Zetterman är enhetschef för öppenvården i Ekerö kommun. Foto: Privat

Så vill invånarna forma Stenhamra centrum

Nyheter Fler restauranger och lekplats Medborgarna har fått komma med sina önskemål och inspel om Stenhamra centrum. Nu utreds vad som kan få plats i den kommande detaljplanen för området.fredag 11/6 16:45

Polare ska göra sommarlovet tryggare

Nyheter Ute på Mälaröarna flera kvällar i veckan När fler unga väntas vara kvar hemma i sommar vill kommunen göra öarna tryggare. I samband med skolavslutningen syntes årets sommarpolare för första gången ute. "Syftet är att öka trygghetskänslan",...fredag 11/6 16:37

Brottsofferjouren vill se snabbare utredningar

Nyheter Polisen medger brister Färre söker hjälp hos Brottsofferjouren Västerort. Polisens prioriteringar kan vara en förklaring, enligt jouren. Polisen medger brister men hänvisar till att det finns flera olika stöd.fredag 11/6 16:21