Svea hovrätt frikänner en av tonårspojkarna som dömdes för att ha hjälpt till med att lägga sprängladdningen utanför Operakällaren förra sommaren.

I februari dömdes tre pojkar från Haninge till ungdomsvård. Enligt domen transporterade en 15-åring bomben på ett pendeltåg och placerade ut den. En 16-åring dömdes för att ha fått honom att utföra dådet.

Den tredje pojken dömdes för att ha lånat ut sin el-sparkcykel till pojken med sprängladdningen.

Nu ändrar hovrätten alltså domen och frikänner en av pojkarna.

Lånade ut sparkcykel

Den 16-årige pojken frias från medhjälp till grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Pojken lånade ut el-sparkcykeln till sin vän som åkte med bomben till Operakällaren. Han har hela tiden nekat till att han vetat vad vännen hade i väskan och vad han skulle göra med den.

Men trots att pojken lånat ut cykeln menar hovrätten att det inte går att bevisa att pojken faktiskt visste vad som fanns i väskan när han gjorde det genom de övervakningsfilmer och skärmdumpar åklagaren lagt fram som bevisning.

– Min klient är mycket glad över att bli frikänd. Det är en upprättelse. Samtidigt tycker han det är tråkigt över att ha blivit anklagad från första början och att det tog så lång tid. Han hoppas att alla förstår nu att han var oskyldig, säger hans advokat Linus Gardell.