En sista föreställning blir det för Poesikören i Erskinesalen tisdagen 30 januari klockan 13.30.

I samband med föreställningen släpps också den antologi och skiva som gruppen jobbat på under 2022 och 2023.

Poesikören är ett samarbete mellan Ekerö kulturhus och bibliotek och kommunens dagligverksamhet, där ungefär tio arbetstagare från dagligverksamheten, tillsammans med en musikpedagog, stödassistent och bibliotekarie skrivit dikter och sjungit låtar med egenskrivna texter.

Poesikören både skriver och sjunger tillsammans

I Erskinesalen flödar kreativiteten en gång i veckan. Då möts nämligen arbetstagare från dagligverksamheten för att sjunga och skriva dikter.

Musikterapeuten Karin Renberg tar fram gitarren och Poesikören tar ton med låten Jobblåten, som gruppen skrivit tillsammans. Den handlar om deltagarnas olika arbeten och vad de gör där.

Skrivandet går ofta till så att deltagarna först bestämmer ett ämne som de ska skriva om. Sedan börjar de rimma på olika saker och så har de en låt.

– Men vi är inte alltid överens om vad låtarna ska handla om, säger Micke Bergström, en av deltagarna.

I Jobblåten nämns bland annat den kokbok för diabetiker som Marie Kjellin skrivit och de Harry Potter-örhängen som Elin Mörsky gjort på sitt jobb. 

Roliga dikter skrivs

Förutom att skriva låtar och sjunga håller gruppen även på att skriva poesi. Varje deltagare har ett eget skrivhäfte med dikter.

– När vi har lite mer material i våra häften ska vi göra en poesiantologi. Det ska bli en samling med alla er poeter, säger Nina Sundberg, som är bibliotekarie på Ekerö bibliotek, till gruppen.

– Det finns många roliga dikter i de böckerna. Vi kunde inte hålla oss för skratt för de var så roliga, säger Anne-Sofie Nilsson.

– Är det någon som vill läsa upp en dikt?, frågar Nina Sundberg.

Johanna Eriksson räcker upp handen utan att tveka.

– Såhär har jag aldrig gjort förut. Jag var jättenervös i början, jag vågade knappt göra någonting, säger hon.

Vågar ta för sig mer

– Nästan alla här har vuxit, ni vågar prata och tar för er mer. Jag skulle säga att ni har blommat ut, säger Malin Brandt som är stödassistent på Hundpatrullen, en daglig verksamhet på Ekerö.

Nina Sundberg tycker att deltagarna utvecklat sitt språk av att vara med i Poesikören. De har blivit bättre på att associera, tänka fritt och fantisera kring text.

  – Jag tycker att det har varit roligt att sjunga med allihop här. Det har varit bra att vara här och lära mig sjunga och skriva, säger Emma Sühr.

Kören har siktet inställt på att spela in en skiva med egenskrivna låtar. När Mitt i är på besök ska de spela in låten Min grönröda vän.

– Det är en låt som handlar om en häst. Vi fantiserade ihop lite. Vi ville att pälsen skulle vara grönröd, för att vara lite fantasifulla, säger Anne-Sofie.

In i inspelningsstudion

Senaste gången Poesikören sågs spelade nästa hela gruppen in sina delar av låten. Micke Bergström, Johanna Eriksson och Lotta Larsson har ännu inte spelat in sin del och får gå in till inspelningsstudion som byggts i omklädningsrummet.  

– Nu ska ni få hörlurar på er så ni kan höra er själva i lurarna, säger Karin Renberg.

– Herregud vad läskigt, säger Johanna, men hon tar ändå ton när Karin säger till gruppen att de ska sjunga.

Efter en första uppsjungning vill Karin Renberg att trion provar en gång till. Nu tar de i för att sjunga så tydligt och bra de bara kan.

– Där satt den kanske?, säger hon.

Då är Poesikörens första egenskrivna låt inspelad. Vilket tar dem ett steg närmare målet om att spela in en hel cd-skiva. Efter det hoppas gruppen på att få uppträda med sina låtar.

Poesikören

Poesikören har träffats varje vecka i snart ett år i Erskinesalen vid Ekerö bibliotek. Gruppen består av ungefär tio arbetstagare från dagligverksamheten som ses för att sjunga och skriva dikter.

Poesikören är ett samarbete mellan dagligverksamheten och Ekerö bibliotek.

Karin Renberg, musikpedagog, Malin Brandt, stödassistent på hundpatrullen och Nina Sundberg, bibliotekarie arbetar tillsammans med deltagarna.

Kören har läst dikter och sjungit sånger på bland annat biblioteket, julmarknaden och vårmarknaden på Ekerö.

Källa: Mitt i