Längst bak i salen på Xenter i Tumba satt Partiet Nyans två ledamöter, Hamza Akacha och partiledaren Mikail Yûksel. Den senares plats i kommunfullmäktige har varit omdebatterad och är ett pågående ärende hos valprövningsnämnden, något som Socialdemokraternas Ebba Östlin var snabb att påpeka.

– Saken är den att vallagen stipulerar att man är vald till dess annat meddelas. Att KF i dag godkänner listan påverkar på intet sätt överklagandeprocessen, säger hon.

Mikail Yüksel valde att inte svara på det.

Het debatt

Men hans tystnad skulle inte bli långvarig. När kommunstyrelsen skulle utses var hans först upp i talarstolen.

– Nu exkluderar man bara Partiet Nyans från kommunstyrelsen. Den här isoleringspolitiken har faktiskt gynnat ett parti i Sverige – Sverigedemokraterna. Och i dag är de Sveriges andra största parti. Glöm aldrig den här dagen om vi inte får plats i kommunstyrelsen. Notera att den här isoleringspolitiken kommer också att gynna Partiet Nyans och nästa val kommer vi att bli ett av de största partierna här i kommunfullmäktige, säger han och nominerade kort därefter sin partikamrat Hamza Akacha till ersättare i kommunstyrelsen.

Ebba Östlin var snabb upp i talarstolen efter Yüksels anförande.

– Det finns ingen isoleringspolitik i det här. Det handlar enbart om att man har fått mandat i fullmäktige innebär absolut inte att man får en plats i kommunstyrelsen. Då måste man antingen ha så många mandat att man tar sig in av egen kraft eller så måste man samarbeta med andra partier, säger hon.

Proportionella val

Det hela skulle kort därefter sättas på sin spets när Tullingepartiets Per Börjel begärde att valet skulle inrättas proportionerligt, alltså att mandaten fördelas mellan partierna till partiernas röstetal.

Presidiet behövde då räkna ut en kvot för fördelning, och sammanträdet pausades.

När mötet återupptogs valde Börjel att dra tillbaka yrkandet. Något han förtydligar efter sammanträdet:

– Det var kanske ett hastigt beslut, men jag ville visa för Nyans att även om det här hade varit ett proportionerligt val så hade de inte fått några platser i kommunstyrelsen.