Sedan sju år tillbaka produceras både tomater och gurkor på Kvarnnibble gård. Men för fjärde året i rad erbjuder gården ett av Upplands-Bros få självplock – av tomater.
Daniel Bruce är produktionsansvarig för grönsakerna och Henrik Tesch driver Kvarnnibble gård tillsammans med sin fru Anna. De är särskilt stolta över bevattningsdammen som anlagts intill de tre växthusen på gården. Här har ett system utvecklats som gör att gården inte alls belastar grundvattnet. All vattning sker med renat regnvatten från gårdens tak, berättar Henrik Tesch.
Småskaligt och lokalt
Daniel och Henrik beskriver grönsaksodlingen som småskalig i jämförelse med många andra. Fokus ligger på lokal försäljning, dels via gårdsbutiken, men också till kunder i Upplands-Bro och närliggande kommuner. Och så förstås genom självplocket varje torsdag.
– Vi satsar på kvalitet och odlar kanske lite ovanliga sorter. De ger inte alltid högsta avkastning, men har rolig färg eller riktigt god smak, säger Daniel.
Nataliia Pushkaruk är den som möter kunderna som kommer till gårdens självplock.
Mikael Andersson
Arbetet i växthusen präglas av ett ständigt lärande. Man upptäcker hela tiden nya saker. Något som förvånat dem är hur mycket tid varje planta kräver – men lägger man ner jobbet går det också att skörda rikligt.
Daniel visar in i tomatdjungeln. Totalt odlas femton olika tomatsorter i de för dagen mycket varma växthusen. I det tredje växthuset odlas gurkor, hallon – och till och med meloner.
Daniel Bruce är utbildad trädgårdsmästare och har varit med och byggt upp gårdens grönsaksproduktion.
Mikael Andersson
Tomatåret börjar tidigt
För Daniel börjar tomatåret redan vecka fyra, då han sår de första fröna. Sedan dröjer det femton till tjugo veckor innan det är dags att börja skörda.
– Det är ett snitt, kan man säga. Det beror förstås på vädret, men ungefär där brukar vi kunna börja skörda.
Skörden ligger på omkring 200 kilo tomater per vecka – och lika mycket gurka.
Mitt i växthusdjungeln ansluter Nataliia Pushkaruk. Det är hon som möter kunderna vid självplocket. Många är återkommande stamgäster. Nataliia berättar att kunderna ofta frågar hur de olika sorterna smakar och gärna vill hitta sin favorit.
En av gårdens många "flygande kollegor" blir väckt för att vara med i lokaltidningen Mitt i. Humlornas arbetspass är annars morgon och kväll.
Mikael Andersson
500 flygande kollegor
I varje växthus bor även humlor, som har ett eget litet hus i kartong mitt i odlingen. Totalt rör det sig om 500 kollegor i varje växthus, berättar Daniel.
– De är otroligt effektiva. De första åren hade vi inga humlor, och då fick vi inte heller fullt utvecklade klasar. Det får vi nu.
Humlorna arbetar på morgonen och kvällen. När Mitt i är på besök vilar de inför kvällspasset. Daniel knackar dock försiktigt på ett av deras små hus så att fotografen ska kunna ta en bild. Ljudet som uppstår påminner om när en gammal dator startas.
Nataliia Pushkaruk och Daniel Bruce i tomatdjungeln.
Mikael Andersson
– Att besöka självplocket är en rolig utflykt för familjen. Jag tror att det är givande för barn att få uppleva hela processen – från odling till skörd – och inte bara se varan färdig i butiken, säger Daniel Bruce.
Självplocket på Kvarnnibble gård har öppet på torsdagar klockan 15-17 fram till mitten av augusti.