Från 13 containrar serverades förra sommaren mat, dryck och häng i form av tillfälliga Plåtparken nere vid Årstaviken, på en grusplan som vintertid används för vinterförvaring av båtar.

Planen var att göra samma sak i år, men staden ville avslå bygglovet.

Deras bedömning var att behovet av Plåtparken var för stort för att kunna ge ett tillfälligt bygglov – i stället borde de ha ett återkommande lov.

– De gjorde en 180-gradersvändning. Det paradoxala är att vi, genom att ha gjort något tillfälligt, skapade ett permanent behov som gjorde att vi fick avslag, säger Fredrik Lindståhl från Glad stad, en av dem som arrangerar Plåtparken.

Yrkar på avslag

Att tillfälligt lov kunde ges förra året var bland annat eftersom staden hade initiativ igång för att underlätta för näringslivet efter pandemin. Det menar Anna Broström, bygglovshandläggare vid stadsbyggnadskontoret.

– För att en verksamhet ska kunna etablera sig igen på samma plats behövs ett permanent säsongslov eller som alternativ ett verkligt tillfälligt behov. Det kan handla om en skola eller restaurang som renoverar lokaler och under en begränsad tid behöver finnas i andra lokaler eller uppföra tillfälliga byggnader under den tiden, skriver hon i ett mejl.

Av annan åsikt

Ärendet var nyligen i stadsbyggnadsnämnden för beslut. Centerpartiets gruppledare Jonas Naddebo sa till Mitt i innan mötet att Plåtparken borde få grönt ljus.

– Det är samma grusplan och tidsbegränsade upplägg som tidigare. Den ligger i perfekt läge och bygglovet skulle göra området till en mötesplats. Nu är det upp till vänstermajoriteten om vi ska ha en tråkig eller rolig, levande stad.

Från majoritetshåll var man beredd att gå emot tjänstemännen. Bygglovet gavs tummen upp.

– Vi ser planen som genomförbar och dessutom skapar det folkliv och ökad trygghet. Vi i majoriteten vill därför tillstyrka det tillfälliga bygglovet. Vi ser det som en positiv och trevlig verksamhet, säger Jan Valeskog (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Gänget bakom Plåtparken siktar på att kunna öppna 17 maj.