Sedan Folkhälsomyndigheten förlängde sina allmänna råd maj ut sköts premiären på Huvudstabadet upp till den 1 juni.

När Mitt i Solna är på plats håller bassängerna på att fyllas.

Verksamhetschef Tomas Sjöström med personal ser fram emot att få släppa in alla badglada – även om också denna sommar ser ut att komma med begränsningar.

– Vi kommer att ha ett maxantal som kan vara inne samtidigt med publikräkning vid entrén. Tyvärr kan vi inte ha omklädningsrummen öppna i år heller eftersom det är flaskhalsen när det gäller trängselrisk. Men uteduschar och toaletter är igång, säger Tomas Sjöström.

Allas ansvar

Cirka 400 besökare kan vistas på badet, hälften så många som en normal sommardag. Tomas Sjöström uppmanar besökare att följa råden.

– Folk kommer ju i kompisgäng och familjevis och det klart att det är risk för trängsel. Vi har skyltat upp på anläggningen men det är allas ansvar att hålla avstånd.

Granne med bassängerna ligger Solnas första kommunala utebad som har varit en succé sen starten 2018.

I somras var Huvudsta strandbad proppfullt och blir sommaren 2021 solig finns risk för trängsel även i år.

Sedan i mars får kommuner stänga parker och badplatser av smittoskäl. Kultur- och fritidskommunalrådet Peter Edholm (L) hoppas att Solna slipper.

– Vi löser inga problem som ännu inte finns, men vi har bevakning på det och har naturligtvis beredskap att stänga om det skulle behövas.

– Vi kommer att ha personal där precis som förra året som tittar till trängseln och ber folk att glesa ut sig om det skulle uppstå trängsel, säger Peter Edholm.

Utebad dröjer

Redan före pandemin efterfrågade Solnaborna fler bad. Då lovade staden ett andra kommunalt bad vid Frösundavik i Brunnsviken.

Men det dröjer. Badet ingår i en helhetslösning för området, säger Peter Edholm, vilket då omfattar ett överklagat kontorshus.

En badplats är väl ganska lätt fixat, varför måste det samköras med resten?

– Det är inte kommunens mark. Det skulle bli väldigt kostsamt om vi skulle kommendera markägaren att anlägga badet om de inte samtidigt får bygga kontorshuset eller att köpa loss marken. Vi har en smartare lösning i sikte där exploatören och inte skattepengarna bekostar badet, även om det nu tar lite längre tid.