Från den lilla skogsstigen längs Drevviken mot Badudden har man vacker utsikt över sjön och villorna på Tyresösidan. När isen fryser är det inte många skridskoskär över, men landvägen är det desto krångligare.

Sedan ett antal år tillbaka har det funnits tankar om en gång- och cykelbro över vattnet, från Drevviksstrand till Fornudden.

– Jag tycker att det låter som en jättekul idé! Här är ju bara mindre båtar, så det är inget problem, säger Benny Eriksson, som är ute och går med hunden Wilma.

Precis som de andra vi möter har han inte hört talas om förslaget tidigare.

– En gång- och cykelbro vore väl jättebra. Spontant tänker jag på min kompis som bor i Trollbäcken. Hon har tagit båten över ibland. Det är jättelångt om man ska köra runt, säger Anna Becker.

Men alla är inte positiva.

– Spontant säger jag nej, jag vill bevara naturen här som den är. Och här är ju naturreservat. Jag åker både långfärdsskridskor och badar här, säger Robert Tid.

Har utretts

Sedan 2014 har Centerpartiet i Huddinge drivit förslaget om en gång- och cykelbro vid Trångsundsskogens naturreservat, över Drevviken till Tyresö. På senare tid har Tyresöpolitikerna nappat på idén, och drivit frågan för att koppla ihop Trollbäcken med Huddinge och därmed den pendeltågstrafik som finns i Skogås.

En första utredning har gjorts och två alternativ har mejslats fram. Det ena är en 400 meter lång bro mellan Mörtviken och Fornuddsvägen och det andra är en något längre bro (480 meter) mellan Drevviksstrand och Fornuddsvägen.

Kostnaden beräknas landa på mellan 100 och 145 miljoner kronor och skulle delas av de båda kommunerna.

Svänger om

Men nu backar politikerna i Tyresö. Orsaken är prislappen.

– Efter den första utredningen har vi lättare kunnat ta ställning om bron och idén är numera begraven för vår del, säger Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Tyresö.

Det nya politiska styret i Huddinge har inte hunnit ta ställning till förslaget.

– Det är en på många sätt en tilltalande idé och förstudien visar att det är fysiskt möjligt. Men den visar också att det kostar en hel del och det måste vägas mot andra viktiga investeringar i Huddinge. Vi i det nya styret har inte tagit ställning till det ännu, vi måste titta på in­vesteringarna i sin helhet först, säger Emil Högberg (S), som är tillträdande kommunal-råd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor i Huddinge.